Kamp Misionara Srca Isusova okupio mlade iz čitave Europe

Misionari Srca Isusova (MSC) u Pakoštanima su organizirali kamp za mlade iz cijele Europe u dobi od 16 do 25 godina. Prvo izdanje kampa odvijalo se u Adriatic Eco Resort-u Pine Beach od 24. do 29. srpnja 2015. godine.

Na kampu je sudjelovalo 80-ak mladih iz Austrije, Njemačke, Irske, Velike Britanije, Francuske i Hrvatske koji pohađaju škole koje vode Misionari Srca Isusova ili su bliski sa MSC zajednicom. Kamp je imao duhovni i sportski program, te kreativne radionice. Mlade se upoznavalo sa povijesnom, kulturnom i duhovnom baštinom Hrvatske. Osim Pakoštana, sudionici kampa su posjetili Nacionalni park Kornati, Biograd na moru te Zadar.

Za vrijeme kampa održana je i svečana večera u Biogradu kojoj su nazočili Josip Bilaver, osobni izaslanik predsjednice RH Kolinde Grabar Kitarović, biskup krčki Ivica Petanjak te župnik iz Pakoštana don Jure Zubović. Bilaver je izrazio zadovoljstvo što vidi toliko mladih na jednom mjestu i to u svojoj, Zadarskoj županiji. Poručio je kako Predsjednica uvijek posebno naglašava ulogu mladih te kako su oni nositelji budućnosti. Nazvao je mlade „svjetlošću“ i pozvao ih da tu svjetlost dijele svima.

Josip Bilaver

Biskup Petanjak poručio je da mladi gosti iz inozemstva zapamte par riječi hrvatskog, ali i upiju sve ostalo što Hrvatska, a posebno ovaj kraj nudi u smislu prirodnih ljepota. Također poručio je da za učenje nikada nije kasno, te kako je on osobno započeo s učenjem – glagoljice.

U službenom dijelu večeri prikazan je kratak promotivni film o Hrvatskoj, te slike s kampa.
Misionari Srca Isusova Pakoštane

Misionari Srca Isusova (MSC) redovnička je zajednica koja je danas prisutna u 55 zemalja svijeta, a djeluju kako Papa Franjo danas naziva na „periferijama društva“ među najsiromašnijim od siromašnih, te su posebno aktivni u izgradnji „mladih Crkava“ kao što su Brazil, Japan, Kamerun, Kina, Kongo, Namibija, Ruanda. U siromašnim državama MSC gradi obrazovne, zdravstvene, gospodarske, stambene objekte s osobitom brigom da se mlađe stanovništvo obrazuje jer se tako u tim krajevima omogućuje zdrav i kvalitetni temelj za samostalni napredak i razvitak. U Europi misionari djeluju po župama, vode obrazovne ustanove, rade kao dušobrižnici po bolnicama i staračkim domovima i skrbe za sve ljude koji žive na društvenom rubu.

– Ciljevi MSC kampa za mlade su međunarodna suradnja i povezivanje MSC zajednica u Europi, otvorenost i razumijevanje drugih kultura bogate europske kulturne baštine, te jačanje ekumenskog i kulturnog dijaloga među mladima suprotstavljajući se kulturi nasilja i ne-dijaloga. Želimo mlade u kampu naučiti živjeti društvenu, kulturnu, religijsku i drugu različitost jer život u multikulturalnom, multinacionalnom i multireligijskom kontekstu naša je stvarnost, te ih želimo pripremiti za zajednički život u demokratskom društvu, poručio je predsjednik Organizacijskog odbora MSC kampa za mlade pater Marko Stipetić.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...