Luki Modriću prijeti optuženička klupa?!

Raspetljavanjem Afere Godot mediji se sve više bave informacijama na čije je sve račune novac iz Dinama sjedao. Ono čime se još ne bave su oni koji su to omogućili, a to su, koliko je javnost trenutno upoznata, dva reprezentativca: Luka Modrić i Dejan Lovren.

Njihova uloga u cijelom procesu je da se preko njih novac isplaćivao. Jesu li oni sudionici? Jesu li odgovorni? Pitali smo za mišljenje bivšeg općinskog državnog odvjetnika iz Splita, Nediljka Ivančevića:

Ako se dokaže krivnja gospodina Mamića, nogometaši, kazneno pravno gledajući, se mogu procesuirati kao pomagači u počinjenju kaznenog djela, a za pomagače je zakonom zapriječena ista kazna kao i za počinitelje, s tim da Zakon propisuje da se pomagač može i blaže kazniti od počinitelja.

Kako su mediji špekulirali s time da navedeni nogometaši, iako tada nisu bili u Dinamu, nisu kontrolirali svoje (ne)djelo, zanimalo nas je i mišljenje o tome:

Ako sudjeluju u radnjama koje čine obilježje kaznenog djela, apsolutno ima vlast nad svojim ponašanjem, zaključio je Ivančević.

Kako neslužbeno doznajemo Modrić trenutno ima dvije mogućnosti: ili surađivati s istražiteljima i dodatno inkriminirati odgovorne iz Dinama ili i sam sjesti na optuženičku klupu. Spomenimo i to da je Modrićeva punica Vesna Juraić, bila dugogodišnji šef računovodstva zagrebačkog kluba.

Osim ovoga javnost je doznala i detalje uplata, pa tako osim utamničenih, braće Mamić i Vrbanovića, u Jutarnjem listu novinar Marin Dešković spominje tijekove novca koji idu do Zdravkova sina, Maria Mamića, njegova bratića Mislava i bivše žene Zorana Mamića, Vanje. Novac je sjedao na račun i Marijana Primorca, poznatog po tome što je bivšem premijeru Sanaderu kupio auto i što mu je sin tužen da je zgazio dvije maloljetnice u Makarskoj.

Zanimljivo je da se među pronađenim dokumentima, kako javlja Ana Raić Knežević iz Telegrama, nalaze i pozajmice čije se vraćanje višestruko prolongiralo, zbog čega se sumnja da je to u stvari bio način da se izbjegne plaćanje poreza na dohodak. Među tim imenima nalaze se Stjepan Deverić, Slavko Ištvanić, šefica kabineta u  Dinamu Vlatka Peras, tadašnji direktor Damir Vrbanović, Vlado Kasalo, disciplinski sudac u HNL-u Krešimir Vlajčević, te nogometaš Dino Drpić.

Posebno bode oči ime Krešimira Vlajčevića na kojeg su u Hajduku posebno nabrušeni tvrdeći da nema isti metar kad kažnjava Hajduk ili recimo Dinamo – jesu li pozajmice razlog?

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...