Marathon Oil i OMV odustali od eksploatacije Jadrana zbog graničnog spora između Hrvatske i Crne Gore

Konzorcij tvrtki Marathon Oil i OMV odustao je od istraživanja i eksploatacije nafte i plina u Jadranu.

Amerikanci i Austrijanci neće potpisati ugovor s Hrvatskom vladom zbog neriješenog pitanje granice između Hrvatske i Crne Gore.

Iz Agencije za ugljikovodike najavljuju raspisivanje novog natječaja tijekom jeseni i dodaju kako su uvjereni da će dobiti još bolje ponude.

– Možemo potvrditi informaciju da su konzorcij Marthon Oil i OMV odustali od potpisivanja ugovora. Odustali su s obzirom da im nije bila prihvatljiva sigurnost koju smo u ovom trenutku mogli ponuditi u pitanju mogućeg problema sa granicom sa Crnom Gorom. Potpisivanje ugovora sa ostalim kompanijama očekujemo početkom rujna. Ocijenili smo da, što se tiče same države, puno je bolje i povoljnije da se ti istražni prostori ponude na drugom javnom nadmetanju jer smo upravo procijenili da na drugom natječaju možemo dobiti iste, ako ne i bolje ponude i da ne treba u ovome trenutku forsirati, rekla je RTL-u predsjednica Uprave Agencije za ugljikovodikeBarbara Dorić.

Ova odluka donesena je samo šest dana nakon što je izbila afera s Piranskim zaljevom. Marathon Oil i OMV do sada su uložili 10 milijuna dolara i imali su dozvole za istraživanje na sedam polja.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...