Milanovićeva vlada šesta najnesposobnija na svijetu

Hrvatska ima jednu od najneučinkovitijih vlada na svijetu. Pokazalo je to posljednje izvješće Svjetskog ekonomskog foruma (WEF) o konkurentnosti.

Učinkovitost vlasti ima značajne posljedice po konkurentnost gospodarstva neke države i njezin gospodarski rast. Pretjerano birokratiziranje i reguliranje, nedovoljna transparentnost i loš zakonski okvir ograničavaju razvoj biznisa i proizvode stalne dodatne troškove za poduzetnike.

Hrvatska je 2014. godinu završila kao šesta na ljestvici država koje imaju najneučinkovitije vlade, a u društvu je s Venezuelom, Italijom, Argentinom, Libijom, Libanonom, Angolom, Čadom, Mauritanijom i Srbijom.

Najučinkovitije vlade su one Katara, Finske, Singapura, Hong Konga, Novog Zelanda, Ujedinjenih Arapskih Emirata, Ruande, Malezije, Švicarske i Luksemburga.

Najgoru vladu ima Venezuela.

U ovom ispitivanju, koje se provodi u sklopu Globalnog izvještaja o kompetitivnosti, istraživala se efikasnost nacionalnih vlada u 144 svjetske države. Na dnu liste su vlade koje, kako objašnjava Svjetski ekonomski forum na svojim internetskim stranicama, neodgovorno raspolažu javnim financijama, građane opterećuju prevelikim brojem regulacija i ne vode transparentnu politiku.

“Efikasnost vlade ima značajan utjecaj na kompetitivnost i ekonomski rast države. Prevelika birokracija i previše regulacija, nedostatak transparentnosti i nedostatni zakonski okviri dodatno opterećuju troškove poslovanja i onemogućavaju ekspanziju”, tvrdi Svjetski ekonomski forum.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...