Ministarstvo konačno odgovorilo i potvrdilo gašenje transfuzije

Ministarstvo zdravlja je zaprimilo dopis ‘Zahtjev za zadržavanjem statusa i kompetencije Odjela za transfuziju Opće bolnice Zadar’ na koji se priprema službeni odgovor Gradu Zadru. Napominjemo kako u dotičnom dopisu nije zatražen sastanak. Inače, u cilju ujednačavanja kvalitete i sigurnosti krvnih pripravaka na području Republike Hrvatske planirano je da djelatnosti prikupljanja krvi i proizvodnje krvnih pripravaka transfuzijske ustrojstvene jedinice OB Zadar preuzme regionalni centar, a transfuzijska jedinica zadarske bolnice će nastaviti rad u djelatnosti bolničke transfuzije. Planirana reorganizacija ostvarit će se kada se za to postignu odgovarajući preduvjeti te kada budu zadovoljeni svi kriteriji koji će osigurati da se preuzimanje provede bez ikakvih posljedica na kvalitetu i opskrbu krvi i krvnih pripravka.

Odgovor je to Ministarstva zadravlja zadarskom gradonačelniku Kalmeti koji je apelirao na spomenutu instituciju da ne ukidaju subregionalni centar zadarske transfuzije. No, evidnentno je kako je odluka ministra po ovom pitanju – konačna.

Podsjetimo, prije kojih mjesec dana Grad je u dopisu Ministarstvu izrazio spremnost na izdvajanje dodatnih sredstava kako bi pri Općoj bolnici Zadar ostala transfuzija, no to se neće dogoditi.

Kako je komentirao za jedan dnevni list, Kalmeta je ogorčen. Navodi kako je na daleko poznato da je Zadar i naša županija ponajbolja po broju doza darovane krvi ali ne gubi nadu kako će učini sve što je u njegovoj moći da se posljedice ove odluke što manje osjete.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...