NASA pronašla “novu Zemlju” na kojoj je moguć život

NASA-ina misija Kepler koja je bila u potrazi za životom u našoj galaksiji bila je uspješna. Objavili su tako znanstvenici koji su dokazali postojanje planeta na kojem bi moglo biti života. Planet su nazvali Kepler 452B.

John Grunsfeld koji je bio jedan od istraživača NASA-e u ovoj misiji kazao je da ovo otkriće ”udara u srce onoga što ova misija predstavlja”. Prema njegovim riječima planet Kepler 452B blizak rođak Zemlje, najbliži dosad poznat.

Novi planet 1.5 puta je veći od Zemlje te se nalazi na udaljenosti od svoje zvijezde koja omogućava da se na njemu potencijalno razvio život. Vrlo je vjerojatno da je planet stjenovit. Osim toga sustav planeta u kojem se kreće oko svoje zvijezde sličan je našem Sunčevom sustavu.

Kepler 452B je star 6 milijardi godina i prima 10 posto više energije od svoje zvijezde nego Zemlja od Sunca.

S obzirom da je u naseljivoj zoni planet proveo milijarde godina postoji šansa da se na njemu mogao razviti život, rekli su iz NASA-e. Dodali su da jedna godina na Kepleru traje gotovo jednako dugo kao i na Zemlji točnije 385 dana.

“Život na Zemlji pokreće fotosinteza biljaka. Kepler 452 prima još više energije od svoje zvijezde tako da bi mogao podržavati rast biljaka”, kazao je Jon Jenkins iz NASA-e te je zaključio da bi ovaj planet “netko drugi mogao nazivati svojim domom”.


Vijesti Antene Zadar slušajte na 97,2 MHz, te online na 972.fm na svaki puni sat od 8 do 16 sati. Slušajte i Jutarnju kroniku radnim danom u 7 sati. Svakako nas pratite i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube. Preuzmite naše aplikacije za iOS i Android uređaje, kako bi vam bili još dostupniji u svakom trenutku.

Jutarnja kronika dostupna je i na svim ovim sjajnim podcast platformama:

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...