Obama napao Trumpa: “Drzak je i nekulturan!”

Barack Obama kritizirao je u ponedjeljak potencijalne republikanske predsjedničke kandidate zbog načina na koji su progovorili o nuklearnom dogovoru s Iranom i o drugim pitanjima te je rekao kako time štete političkoj debati.

Huckabee, jedan od više od desetero mogućih republikanskih predsjedničkih kandidata, osudio je sporazum koji su svjetske sile sklopile s Iranom i rekao da predsjednik Obama “dovodi Izraelce pred vrata peći”.

U razgovoru za konzervativnu mrežu Breitbart aludirao je na istrebljenje milijuna Židova u nacističkim logorima u kojima su ih gušili plinom i zatim tijela spaljivali u pećima.

Obama je novinarima u Etiopiji rekao da riječi bivšega guvernera Arkansasa Huckabeeja pokazuju srozavanje razine javnoga diskursa u redovima oporbene stranke.
“Mislim da su riječi g. Huckabeeja dio općeg uočljivog uzorka koji bi se mogao smatrati smiješnim da nije tako tužan”, rekao je Obama.

Američki predsjednik kritizirao je i izjave drugih potencijalnih republikanskih kandidata.

“Aktualni je senator Johna Kerryja nazvao Poncijem Pilatom. Aktualni je senator, a uz to i aspirant na predsjedničku kandidaturu sugerirao da sam ja vodeći sponzor terorizma. To su čelnici republikanske stranke”, rekao je.

Riječ je o senatorima Tedu Cruzu koji je kritizirao predsjednikovu vanjsku politiku, te Tomu Cottonu koji je državnog tajnika Johna Kerryja usporedio s Poncijem Pilatom, biblijskim likom koji je Isusa Krista poslao na križ.
Obama je izdvojio i Donalda Trumpa, poslovnog čovjeka i milijardera koji trenutačno vodi među potencijalnim republikanskim kandidatima.

Trump je prvo rekao kako su mnogi ilegalni imigranti iz Meksika silovatelji, a onda se narugao i senatoru Johnu McCainu koji je godine proveo u zarobljeništvu u Vijetnamu rekavši da nije ratni heroj jer je bio zarobljen.

“Kad je rekao neke od tih komentara kojima je u pitanje doveo junaštvo g. McCaina, osobe koja je pretrpjela mučenje i ponijela se iznimno domoljubno, republikanska je stranka bila šokirana”, rekao je Obama. “Ali ipak, sve je to proizvod kulture u kojoj su takvi drski napadi postali preuobičajeni”, dodao je Obama koji je McCaina pobijedio na izborima 2008.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...