Održana jubilarna 15. izložba paške ovce i paškog sira

Jubilarna 15. izložba paške ovce i paškog sira ove se godine po prvi puta održala u Gradu Pagu. Manifestacija je započela u Gradskoj vijećnici u Pagu za Okruglim stolom na temu -Zaštita paške janjetine, a nastavila se izložbom koja je bila postavljena na Staroj Rivi ispred magazina soli. Izložba je privukla veliki broj posjetitelja i znatiželjnih turista koji su cijelo popodne razgledavali izložbena grla paške ovce te uživali u degustaciji izloženih paških sireva.

Svečano otvorenje izložbe započelo je klapskom pjesmom ženske klape Peružini, a prisutnima se obratio domaćin izložbe Ante Donadić – Vareljo, predsjednik i jedan od osnivača paške udruge „Rogujica“ iz Paga, koji je pozdravio sve prisutne, zahvalio pokroviteljima izložbe te naglasio da je ova manifestacija rezultat suradnje svih udruga ovčara i proizvođača paškog sira s otoka Paga. Posebnu zahvalu uputio je paškim ženama i majkama bez kojih ne bi bilo priče o paškom siru i janjetini.

Uz ravnateljicu Hrvatske poljoprivredne agencije dr.sc. Mariju Vukobratović koja je aktivno sudjelovala na svim dosadašnjim izložbama te na kraju svečanog programa dodijelila diplome nagrađenim grlima uzgajivača, prisutnima se obratio i gradonačelnik grada Paga Željko Maržić koji je istaknuo kako su ovčarstvo i proizvodnja sira način života na otoku. Nagrade i plakete najboljim izlagačima sireva, dodijelio je prof.dr.sc. Neven Antunac, član Povjerenstva za ocjenu sireva. Kratki pozdrav uputio je i predsjednik Povjerenstva za ocjenu izložbenih grla paške ovce prof.dr.sc. Boro Mioč koji je napravio najviše istraživanja i stručnih radova po pitanju paške ovce.

Izložba ovaca i sira

Komisija za ocjenu sireva ocjenjivala je ove godine trideset sireva prema Pravilniku za ocjenjivanje kakvoće mlijeka i mliječnih proizvoda. Dodijeljeno je ukupno 9 zlatnih plaketa, 10 srebrnih te 4 brončane.

Plaketu za šampionski sir dobio je OPG Antonio Buljanović iz Paga u kategoriji OPG-ova, i OPG Franjo Zubović u kategoriji malih sirana.

Uzgajivači koji su ove godine predstavili svoje kolekcije paške ovce jesu: Ante Donadić, Dražen Crljenko i Tonči Sabalić iz Paga, Zvonimir Oliverić, Ante Oštarić, Ankica Selez, Frane Oštarić, Josip Šupraha i Vlado Oštarić iz Kolana, Nenad Fumić iz Mandre, Josip Fabijanić iz Šimuni, Ivan Kustić iz Caske, Ante Fabijanić iz Gorice, Ante Fračin iz Dinjiške i Milijan Škunca iz Novalje.

U konkurenciji najbolje kolekcije ovaca, prvo mjesto pripalo je OPG Josip Fabijanić iz Šimuni. Tradicionalnu nagradu za ovna šampiona osvojio je OPG Ante Donadić iz Paga kojeg su ponosni vlasnici prema tradiciji doveli na pozornicu.

Izložba paške ovce i paškog sira rezultat je upornog rada udruga s ciljem podrške uzgajivačima ovaca i proizvođačima sira te poticanja mladih uzgajivača da nastave s tradicijom otoka Paga. Zadovoljstvo izložbom izrazio je i tajnik „Rogujice“ Ante Čemeljić.

Organizatori 15. Izložbe paške ovce i paškog sira su : Hrvatska poljoprivredna agencija, Hrvatski savez uzgajivača ovaca i koza, Udruga uzgajivača paške ovce “Rogujica” Pag, Udruga uzgajivača paške ovce Kolan, Udruga ovčara i proizvođača paškog sira Grada Novalje “Zaglava” i Udruga proizvođača paškog sira.

Pokrovitelji izložbe su Ministarstvo poljoprivrede RH, Grad Pag, Grad Novalja i Općina Kolan

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...