MICROSOFT IZDAO HITNU NADOGRADNJU

Opasan propust, odmah nadogradite Windowse!

Arhiva, ilustracija
Tamni način

Microsoft je objavio žurnu sigurnosnu nadogradnju za sva podržana izdanja operativnog sustava Windows, kako bi hakerima onemogućio preuzimanje nadzora nad bilo kojim računalom s Windowsima, uključujući i ona na kojima je Windows 10.

Kritični propust, što je Microsoftova oznaka za najvišu razinu prijetnje računalnoj sigurnosti, hakerima bi omogućio preuzimanje i potpuni nadzor nad pogođenim sustavima. Mogli bi instalirati programe te pregledavati, mijenjati i brisati podatke, kao i stvarati nove korisničke račune s punim ovlastima.

Kako je propust bio vezan uz OpenType – često korišten format fonta kojeg su razvili Microsoft i Adobe – korisnike bi pokušali prevariti tako što bi ih nagovorili na otvaranje posebno pripremljenog dokumenta ili na posjet zaraženoj web stranici.

Propust može pogoditi sve korisnike izdanja Windowsa Vista, 7, 8 i 8.1 te Windows RT, što obuhvaća svije trećine od 1,5 milijarde osobnih računala na kojima se vrte Windowsi diljem svijeta.

Prijetnja je bila toliko ozbiljna da u Microsoftu nisu čekali utorak, kada se Windowse redovno nadograđuje jednom mjesečno. Zadnji put su tako požurili sa sigurnosnom nadogradnjom u studenom 2014. godine.

Propust je otkriven pregledom e-pošte koja je iscurila online nakon što su hakeri provalili u sustav talijanske tvrtke Hacking Team. Do otkrića su došli Genwei Jian iz tvrtke za računalnu sigurnost FireEye i Mateusz Jurczyk iz Googleovog sigurnosnog tima Project Zero.

Sigurnosni propust dolazi u nezgodno vrijeme za Microsoft – do kraja mjeseca trebaju objaviti novo izdanje Windowsa, za koje tvrde kako je sigurnije od prethodnih. Zasad nema dokaza kako ga je netko uspio zlorabiti.

Ostavi komentar koristeći Facebook

Tagovi: