Opravak tržišta rada: U prvih 6 mjeseci porast broja oglasa za 18%

U prvih šest mjeseci 2015. na portalu MojPosao objavljeno je više od 11.000 oglasa za posao, što je povećanje od čak 18% u odnosu na isto razdoblje prošle godine.

Najtraženija zanimanja u prvoj polovici 2015. su: konobar, kuhar, prodavač, programer, prodajni predstavnik, knjigovođa, komercijalist, frizer, vozač te vozač kamiona.

Najveća ponuda i potražnja zabilježena je u sljedećim kategorijama zanimanja (uz opasku da je u jednom oglasu/životopisu moguće naznačiti više kategorija zaposlenja):

  • Turizam i ugostiteljstvo – 23% oglasa i 20% životopisa
  • Prodaja (Trgovina) – 19% oglasa i 30% životopisa
  • Proizvodnja i zanatske usluge – 11% oglasa i 6% životopisa

U odnosu na prošlu godinu najveći porast broja oglasa (u prosjeku 50%) zabilježen je kategorijama ‘Sigurnost i zaštita’, ‘Promet, transport i pomorstvo’ te ‘Skladištenje i logistika’.

S obzirom na vrstu zaposlenja, u prvoj polovici 2015. je objavljeno ukupno 57% oglasa za stalno zaposlenje, što je jednako kao i prošle godine. Također, 51% oglasa pružalo je mogućnost zaposlenja na određeno.

U 5% objavljenih oglasa tražili su se djelatnici za stručno osposobljavanje, a 4% oglasa se odnosilo na studentske poslove (oglasi predviđaju mogućnost obilježavanja više vrsta zaposlenja za isto radno mjesto).

S druge strane, 55% posloprimaca je zainteresirano za stalni posao, dok ih je trećina (33%) zainteresirana za rad na određeno. Za honorarni rad zainteresirano je 15% posloprimaca, dok bi ih se 10% odlučilo na stručno osposobljavanje.

Iz raspoloživih podataka nije moguće zaključiti je li riječ o posloprimcima koji traže dodatni posao ili posloprimcima koji u nedostatku zaposlenja traže bilo kakav posao.

Tijekom prvih šest mjeseci, poslodavci su najčešće tražili kandidate sa srednjom stručnom spremom – u 51% oglasa srednja stručna sprema bila je uvjet za uspješnu prijavu na natječaj.

S druge strane, 55% posloprimaca je u svom profilu na MojPosao portalu kao stupanj obrazovanja navelo srednju stručnu spremu.

Broj oglasa i broj profila tražitelja posla u kojima se zahtijevala odnosno navodila visoka stručna sprema iznosio je 33% oglasa i 17% profila.

Poznavanje stranih jezika, poslodavci su tražili u 52% oglasa. U najvećem broju oglasa tražilo se napredno poznavanje engleskog jezika (37% oglasa), a osnovno znanje tražilo se u 10% oglasa. Njemački se tražio u ukupno 12% oglasa, a talijanski u 4%. Ostali jezici su manje zastupljeni.

Najviše posloprimaca u svom profilu navodi napredno poznavanje engleskog jezika (38%), dok ih 23% navodi profesionalno poznavanje. Osnovno poznavanje engleskog jezika navodi 19% tražitelja posla.

Njemački jezik je drugi po zastupljenosti –23% posloprimaca navodi osnovno poznavanje njemačkog jezika. Na trećem mjestu nalazi se talijanski čije osnove poznaje 10% tražitelja posla.

U trećini oglasa (33%) traži se poznavanje rada na računalu. Od oglasa u kojima se uvjetuje poznavanje rada na računalu, u većini se traži poznavanje rada u Wordu i Excelu.

U polovici oglasa tražilo se radno iskustvo (55%) i to prosječno 2 godine i 8 mjeseci, što je isto kao i u istom razdoblju prošle godine kada se iskustvo tražilo u 54% oglasa i to u prosjeku 2 godine i 5 mjeseci.

Tijekom prve polovice 2015. godine poslodavci su objavili gotovo 300 oglasa koji su sadržavali oznaku kojom se osobe s invaliditetom potiču na ravnopravno natjecanje za određeno radno mjesto. U odnosu na prošlu godinu, ove je godine takvih oglasa čak 13% više.

Do sada je objavljeno više od 300 oglasa za rad u inozemstvu, što je 29% više nego u istom razdoblju prošle godine. Najviše oglasa za inozemstvo objavljeno je za radna mjesta u Njemačkoj, iza koje slijede Austrija, Mađarska te Slovenija.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...