Ovo je stvarna demografska slika Hrvatske

U područnoj školi u mjestu Police Pirišće 6 km udaljenom od Ozlja, nekada se radilo u dvije smjene. Međutim ove školske godine ovdje nije upisan ni jedan prvašić. Pa će u ovim klupama sjediti tek dva učenika.

U toj malenoj seoskoj školi više od 20 godina radila je učiteljica Katica. Ali zbog straha za posao – sada predaje učenicima u Ozlju. Tu ne predajem iz jednostavnog razloga što se stalno broj djece smanjuje i vidjela sam da će prije nego što steknem uvjete za mirovinu škola se vjerojatno zatvoriti’, kaže učiteljica Katica Graša.

Jer loša demografska slika Hrvatske odražava se i na školske klupe. U zadnjih pet godina 25 000 učenika je manje- što je grad veličine Sinja. Iako se očekuje da će na razini Hrvatske – broj učenika prvih razreda ove godine blago porasti, i dalje postoje škole gdje ih uopće neće biti.

Bez prvaša, prema prvim privremenim rezultatima upisa, najesen će ostati 13 škola u do sad obrađenim županijama – Ličko-senjskoj, Karlovačkoj, Bjelovarsko-bilogorskoj i Zadarskoj.

A u nekim školama u gotovo svim županijama, bit će tek jedan upisani prvašić. U područnoj školi u Desmericama kraj Ogulina to će biti Marko. I on će u rujnu na nastavu s učenicima različitih uzrasta. ‘Vrlo često je ploča zbilja podijeljena na dva dijela , ali aktivnosti se mijenjaju, u nekoliko navrata, najprije igra pa slobodan rad, učenje, dosta frontalnog rada grupnog rada, samostalnog rada, puno izmijenjenih aktivnosti’, kaže nam učiteljica Suzana Puškarić Žlimen.

Hoće li neke škole zatvoriti svoja vrata – krajem ove godine odredit će se putem nove mreža škola. Gradovi i županije Vladi će morati poslati optimiziran prijedlog škola u svom kraju.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...