Ovo su tvrtke koje vedre i oblače Zadrom

Okosnicu zadarskog gospodarstva koju su nekad činili industrijski divovi poput SAS-a, Bagata i Adrije danas predstavljaju obnovljene turističke kompanije i moderni proizvođači ribe. Od starih zvijezda u top 10 su Tankerska plovidba i Maraska, a značajnu ulogu imaju i obiteljski trgovački lanci.

Prema podacima Fine i servisa Transparentno.hr uvjerljivo je najveća zadarska tvrtka Tankerska plovidba koja je u prošloj godini ostvarila 785 milijuna kuna prihoda. Nakon velikih gubitaka u 2011. i 2012., u posljednje dvije godine najveća hrvatski brodar stabilizirao je poslovanje i krenuo u novi investicijski ciklus. Kompanija kojom upravlja Mario Pavić lani je putem svoje tvrtke Tankeska Next Generation uspješno provela javnu ponudu dionica i prikupila 208 milijuna kuna za obnovu i proširenje flote tankera.

Na drugom je mjestu zadarske poduzetničke liste Cromaris, vodeći hrvatski proizvođač brancina i orade. Tvrtka u sastavu rovinjskog Adrisa pravi je biser u portfelju moćnog Ante Vlahovića. Samo u nekoliko godina upeterostručila je proizvodnju kvalitetne bijele ribe postavši jedan od vodećih svjetskih igrača. Pod vodstvom uspješnog menadžera Gorana Markulina lani je proizvela 5.600 tona ribe od čega je tri četvrtine izvezla na zapadnoeuropska tržišta. Cromarisovi ambiciozni planovi nastavljaju se izgradnjom novog mrijestilišta u Ninu i pogona za predrast u Lamjani, investicijom od 100 milijuna kuna. Tvrtka zapošljava 285 radnika, a lani je prvi put poslovala s dobiti.

Treću poziciju drži lokalni trgovački lanac Bakmaz koji godinama uspješno odolijeva najezdi velikih trgovaca. Obiteljska tvrtka koju vode Josip i Mirjana Bakmaz osnovana 1990., članica je regionalnog trgovačkog lanaca NTL i pokriva Zadarsku i Ličko-senjsku županiju sa 132 prodavaonice malog formata. Solidan rast bilježi i u kriznim godinama – od 2010. promet joj je narastao od 221 na 258 milijuna kuna. Zapošljava 475 djelatnika, a s dobiti od 5,9 milijuna kuna među najprofitabilnijim je zadarskim poduzetnicima.

Bakmazu puše za vrat Sonik, još jedan trgovački lanac slične veličine u vlasništvu Nikole Sorića. Zapošljava 459 djelatnika, a raspolaže sa 129 prodajnih mjesta u Zadarskoj, Šibensko-kninskoj i Ličko-senjskoj županiji. Za razliku od Bakmaza, trgovac koji se reklamira osebujnim sloganima ‘najpovoljnija dnevna spiza’ i ‘Vaša butiga!’ zadnjih nekoliko godina bilježi pad prometa. Unatoč tome, Sonik ostvaruje stabilnu dobit koja je prošle godine iznosila 5,1 milijun kuna.

Zadarske turističke uzdanice predvodi Turisthotel koji raspolaže luksuznim apartmanima i kampom u Zatonu. Tvrtka u vlasništvu menadžmenta i malih dioničara jedna je od najprofitabilnijih hrvatskih turističkih kompanija. Lani je zabilježila dobit od gotovo 65 milijuna kuna po čemu je bila bez premca u zadarskih top 10. Uz turističko naselje u Zatonu, Turisthotel raspolaže s butik hostelom Form u centru Zadra. Najveći dioničar Turisthotela, predsjednik Uprave Frano Skoblar s dionicama vrijednima 74 milijuna kuna nalazi se na 21. mjestu Forbesove liste najbogatijih Hrvata. Na listi najbogatijih društvo mu pravi Arsen Baraba, jedan od direktora i dioničara Turisthotela. Njegova imovina se procjenjuje na 32 milijuna kuna.

Proteklih godina najveći investitori u zadarski turizam bila je austrijska grupacija Falkensteiner, koja je preuzela i obnovila hotelski kompleks i kamp Borik te izgradila luksuzno turističko naselje s hotelom i apartmanima Punta Skala. Za razliku od visokoprofitabilnog Turisthotela, austrijske investicije zasad ne daju tako dobre rezultate. Borik je lani ostvario 102,7 milijuna kuna prihoda i skromnu dobit od 3,4 milijuna kuna, a Punta Skala je na prihod od 137,5 milijuna kuna uknjižila gubitak od čak 121,6 milijuna kuna.

Među vodećim zadarskim kompanijama zadržala se Maraska, tvrtka sa stogodišnjom tradicijom u proizvodnji pića na bazi višnje maraske. Posrnulu kompaniju prije desetak godina od Hypa je preuzeo širokobriješki poduzetnik Mirko Grbešić nastojeći joj vratiti stari sjaj. Unatoč značajnim investicijama i kontinuiranom rastu prihoda, Maraska još ne posluje pozitivno. Lani je pretrpjela gubitak od 26,3 milijuna kuna zbog visokih financijskih troškova i nedovoljne iskorištenosti kapaciteta.

Listu najjačih zadarskih poduzetnika zaključuju trgovac namještajem Intermod i gradska komunalna tvrtka Čistoća.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...