Premijerna izvedba predstave “Kolo” Zadarskog plesnog ansambla

Nova predstava Zadarskog plesnog ansambla KOLO autorice Lade Petrovski Ternovšek bit će premijerno biti izvedena na 21. Zadarskom kazališnom ljetu 9. srpnja u Kazalištu lutaka Zadar u 21:30 sati.

– Surovi i jednostavni običaji, fizikalnost muško ženskih odnosa, polazna su točka prilikom stvaranja materijala za „KOLO“. Fascinirane silinom i iskonskom snagom narodnog blaga, kreiramo kroz povremene susrete i elektronsku komunikaciju koncept predstave koja u svojoj intenzivnoj završnoj pripremi otvara nove aspekte bavljenja tradicijom. Mješavina tradicije i suvremene stvarnosti čine tjelesnu podlogu ove predstave. Oživljava  se novi, sveprisutan način oduvijek zapisan u našoj genetskoj informaciji. Običaji, rituali i vjerovanja imaju svoju duhovnu i praktičnu podlogu u zaboravljenim starim znanjima koji se oživljavaju kroz tjelesnost i različite formate izvedbe na sceni, piše u najavi.

Za koncept i koreografiju zaslužna je Lada Petrovski Ternovšek, uz asistenciju koreografkinje Mateje Bilosnić. Za glazbu se brine Aleš Zorec, oblikovanje svijetla Igor Petrovski, a za grafičko oblikovanje zadužen je Vinko Radovčić. Izvođači su Filipa Bavčević, Matea Bilosnić, Mate Ivić, Grgur Kovačić i Lada Petrovski Ternovšek.

Pokrovitelji predstave su Ministarstvo kulture RH, Grad Zadar i Zadarska županija.

Inače, Zadarski plesni ansambl osnovan je na samom početku Domovinskog rata i najstariji je plesni ansambl suvremenog plesnog  izraza u Dalmaciji. Osnivači su Sanja Petrovski i Nives Šimatović Predovan, posthumno dobitnica Grba Grada Zadra.

Zadarski plesni ansambl povezuje amatere i profesionalne plesače, organizator je predstava suvremenog plesa i festivala Monoplay – festival sola, te organizira  edukacijske programe za plesače svih uzrasta. Zadarski plesni ansambl svojim angažmanom u kulturnom miljeu grada preko dva desetljeća djeluje na edukaciji, profesionalnoj orijentaciji i približavanju scenske kultu te djeci i odraslima.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...