Prosvjedi u Ateni, Grci palili zastave Sirize

Nezadovoljni Grci demonstriraju protiv sporazuma između Grčke i njezinih europskih vjerovnika te daljnjih mjera štednje.

Novi dogovor financijske pomoći će prezaduženu članicu Europske unije zadržati u eurozoni, a ona će zauzvrat provesti teške reforme. 500-njak građana okupilo se stoga u središtu Atene u ponedjeljak Atene prosvjedujući protiv dogovora i paleći Sirizine zastave.

‘Ponuda iznesena Grčkoj je neodrživa i bit će potrebna potpora oporbenih zastupnika ili vlada nacionalnog jedinstva za njezinu provedbu’, izjavio je u ponedjeljak, neposredno prije objave o postizanju dogovora u Bruxellesu, grčki ministar rada Panos Skourletis dodajući da će se ove godine održati izvanredni izbori.

S druge, pak, strane više od polovine Nijemaca podupire treći paket financijske pomoći Grčkoj o kojem se Atena dogovorila s vjerovnicima, ali velika većina sumnja u grčku spremnost na provođenje potrebnih reforma, pokazala je u ponedjeljak anketa.

Podsjetimo, nakon 17 sati pregovaranja čelnici eurozone natjerali su Grčku da preda dio suvereniteta vanjskim supervizorima, a zauzvrat su pristali razgovarati o 86 milijarda eura pomoći da bi ta gotovo bankrotirana zemlja ostala u eurozoni.

Atena sad ima precizne rokove kojih se mora držati i primijeniti nepopularne reforme poreza na dodanu vrijednost i mirovina, uvesti proračunske rezove, promijeniti pravila bankrota i donijeti EU-ov zakon o bankama.

U anketi koji je provela agencija Infratest 52 posto ispitanika u Njemačkoj kaže da je dobro dalje pomagati Grčkoj, a 44 posto da nije. Na pitanje o reformama i smanjenju potrošnje koje Atena mora provesti, 57 posto ispitanika kaže da su mjere adekvatne, a 22 posto ih smatra nedovoljnima. Samo 13 posto misli da su uvjeti prestrogi.

Gotovo četvrtina ispitanika misli da se Grčkoj ne može vjerovati da će reforme i provesti.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...