Tedi Spalato ispraćen ovacijama na međunarodnom festivalu u Norveškoj

– Nastup u Norveškoj za mene je bio jedno veliko i nezaboravno iskustvo. Norveška je zemlja divnih ljudi, čudesne prirode i velike tradicije. Mjesto Harstad je u polarnom krugu tako da nismo imali noći, konstantno je bio dan, priča Tedi Spalato koji je prošlog vikenda nastupio na festivalu ‘Festspillene i Nord-Norge’, drugom najstarijem norveškom festivalu koji se održava od 1965.

Oduševio ga je već pogled iz aviona na letu od Osla do Harstada, ali i ekološka osvješćenost Norvežana i skrb za prirodu.

– Cijelo to područje je u fjordovima, u istom trenutku vidite more i planine pod snijegom koji se nekad zna spustiti i do mora. Norveška je zemlja šuma i zelenila, a kod svakog Norvežanina se osjeća ljubav prema prirodi, ispričao je splitski kantautor koji nije propustio priliku prošetati po gradu, družiti se s najmlađim Norvežanima i fotografirati s velikim kipom morža.

Tedi Spalato

U sedam dana, koliko je trajao festival, moglo se u Harstadu čuti razne glazbene stilove, pogledati predstave glumačkih trupa sa svih strana svijeta, a ovo je prvi put da je na njemu sudjelovao i hrvatski predstavnik.

– Zahvaljujući Dragiju Šestiću i organizatorima, nastupio sam u Kulturnom centru u galeriji za umjetnine. Publika me jako lijepo prihvatila i drago mi je da sam dobio priliku predstaviti im jedan mali dio hrvatske glazbene tradicije završivši koncert s ‘Dalmatinom’ maestra Ljube Stipišića, kazao je Tedi i dodao da se nada da ovo neće biti posljednji odlazak u Norvešku.

– Nadam se ponovnoj suradnji, možda i u proširenoj varijanti s našim glazbenicima, jer u glazbenom smislu Hrvatska i te kako ima što pokazati svijetu. Na kraju želim reći, pogotovo mladim glazbenicima, da njeguju našu tradicionalnu glazbu, naravno u kontekstu današnjeg vremena, jer je to najjače što možemo ponuditi svijetu, zaključio je Tedi za kojeg je Dragi Šestić, savjetnik za ‘World music’ dio festivala, glazbeni producent, vlasnik Snail Records-a te osnivač i producent Mostar Sevdah Reuniona, imao samo riječi hvale.

Tedi i Dragi Šestić

– Tedi je oduševio i organizatore i posjetitelje, kako svojom izuzetno umjetničkom izvedbom, tako i prekrasnom komunikacijom s publikom tijekom koncerta. Uspio im je približiti duh Dalmacije i dalmatinske pjesme na najbolji mogući način i tako napraviti glazbeni most od gotovo 4.000 kilometara, kazao je Šestić i dodao da je Tedi pravi glazbeni talent, tim više što je nastupio samo s gitarom, a svejedno je do zadnjeg trena uspio zadržati pozornost publike koja ga je ispratila ovacijama.

– Možda najviše o tome govori činjenica da se nakon nastupa na vratima Tedijeve garderobe pojavio programer festivala, čuveni škotski kompozitor i pianist James Clapperton, kako bi mu zahvalio na predivnoj izvedbi, zaključio je Šestić.

Daleko putovanje na sami sjever Europe nije umorilo Tedija te se odmah po povratku u Hrvatsku počeo pripremati za nastup na Splitskom festivalu ovog vikenda.

Osim što će u nedjelju na natjecateljskoj večeri zapjevati duet ‘Sve dok bura dere’ sa Tomislavom Bralićem i klapom Intrade, splitski kantautor će nastupiti i u subotu na večeri posvećenoj akademiku Jakši Fiamengu.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...