Trećina svih prijava na Zelenom telefonu vezana za problematiku otpada

Tijekom šest mjeseci provedbe projekta “Partnerstva za okoliš”, od 1. siječnja do 30. lipnja 2015. godine, na Zeleni telefon udruge „Eko-Zadar“ pristiglo je 109 prijava građana.

Svi pozivi bili su s područja Zadarske županije. Većina poziva bila je s područja Zadra (91 prijava, 83,48%), a nešto manji broj prijava iz drugih opčina i gradova u Zadarskoj županiji 18 prijava, 16,52%). Među prijaviteljima prevladavaju žene s 58 prijava, odnosno 53,21%  u odnosu na  49 prijava muškaraca, 44,95%. Primijećen je trend smanjenja broja anonimnih prijava (2 prijave, 1,83%).

Prema kategorijama Zelenog telefona, najviše je prijava u kategoriji „razno“ (46 prijave, 42,2%), čime je nastavljen trend prijašnjih godina. Slijedi kategorija „otpad“ s 36 prijava (33,03%) te kategorija „zelenilo“ s 8 prijava (7,34%). Po 5 prijava imali smo u kategorijama „životinje“ i „gradnja“ ( 4,59% za svaku navedenu kategoriju). Nešto manji broj poziva odnosi se na kategorije „vode“,“ zrak“, „buka“ i „tlo“ ( po 2 prijave, odnosno 1,83% za svaku kategoriju) i  kategoriju „šume“ s 1 prijavom (0,92%).

U kategoriji „razno“ prevladavali su pozivi vezani uz ekološku poljoprivredu i ekološki proizvedenu hranu te razni upiti o radionicama koje provodi udruga „Eko-Zadar“ kao i traženje savjeta o kompostiranju. U kategoriji otpad prijave su u ovom polugodištu  najviše sačinjavali upiti o selektivnom odvajanju otpada i otkupu starog papira i tekstila, a slijedile su prijave divljih odlagališta otpada, posebice građevinskog otpada. U kategoriji „zelenilo“ najviše se poziva odnosilo na primjedbe građana vezane uz (ne)održavanje gradskog zelenila. Građani su se najčešće protivili sječi stabala i drvoreda.

Suradnja s nadležnim institucijama općenito se može ocijeniti korektnom, iako u nekim slučajevima presporom, unatoč pozivanju na  Zakon o pravu na pristup informacijama što bi trebalo osigurati bržu komunikaciju.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...