Tsipras: “Grčka je dokazala da se demokracija ne može ucjenjivati!”

Ovaj rezultat i odluku grčkog naroda pozdravio je i američki senator Bernie Sanders naglasivši kako Europa mora podržati Grčku da izgradi ekonomiju u kojoj će se otvoriti više radnih mjesta i poboljšati standard, a ne biti zemlja patnje i siromaštva.

Sve je izgledniji scenarij da će Grčka odbaciti euro, a analitičari iz JP Morgana upozoravaju da Grci moraju što prije pronaći rješenje s kreditorima prije nego se u ovoj utrci s vremenom uruši cijeli bankarski sustav.

Grčki premijer Alexis Tsipras obratio se večeras svjetskim i domaćim medijima. Danas, rekao je Tsipras, Grčka je dokazala da sedemokracija ne može ucjenjivati. Grci su učinili hrabar odabir, onaj koji će izmijeniti razgovore u Europi.

“Svjestan sam da mi birači nisu dali mandat protiv Europe, nego mandat za održivo rješenje. Zamolio sam grčkog predsjednika da okupi sve stranačke vođe na razgovorima kako bi čuli njihovo mišljenje.”

Pregovori između Atene i njenih kreditora počet će odmah sutra, rekao je grčki premijer. Spremni smo nastaviti pregovarati o planu reformi i cilj nam je vrlo brzo vratiti bankarski sustav u normalu.

“Znamo da ne postoje lagana rješenja, no samo rješenja postoje. Danas slavimo pobjedu demokracije, sutra počinje težak posao”, poručio je Tsipras svom narodu.

Grčki ministar financija Yanis Varoufakis dao je izjavu medijima u Ateni. Kazao je da su Grci dali jasnu poruku – ne daljnjim rezovima, da stvarnim reformama. Tvrdi da su Grci danas rekli ne licemjerju dugom pet godina. Već sutra ćemo nazvati partnere kako bi našli zajedničko stajalište, poručio je Varoufakis.

Njemački ministar gospodarstva Sigmar Gabriel rekao je za novine Tagesspiel da ova pobjeda opcije NE čini teško zamislim razgovore o trećem programu za spašavanje Grčke od bankrota. Optužio je Tsiprasa da je spalio posljednje mostove koji su mogli dovesti do kompromisa.

‘Tsipras i njegova vlada vode Grke na put gorke napuštenosti i osjećaja nemoći,’ poručio je Gabriel.

Grčke televizije javljaju da je grčki premijer Tsipras već razgovarao s nekoliko europskih vođa, počevši s francuskim predsjednikom Francois Hollandeom, prenosiGuardian. Postoje naznake da je kontaktirao i čelnika Europske središnje banke Marija Draghija.

Glavni grčki pregovarač Euklid Tsakalotos predviđa da će vlada sada moći vrlo brzo sklopiti dogovor s kreditorima.

Ministri financija eurozone ipak su odlučili da će se sastati u utorak, iako su prema prvim informacija to odbijali napraviti. Jedan dužnosnik je rekao reporteru Reutersa da ne bi znali o čemu da raspravljaju. Europski annalitičari već najavljuju veliki pad londonske burze sutra ujutro jer se očekuju velika komešanja u eurozoni.

Prema istraživanjima javnog mnijenja posljednji podaci dali su naslutiti da je većina građana zaokružila NE na svojim listićima, a u slučaju i službene potvrde takvih rezultata, Grčka bi mogla u roku od 24 sata postići dogovor s vjerovnicima, najavio je to grčki financijski ministar Yanis Varoufakis za CNBC. Na službene rezultate potrebno je još pričekati.

Grčke TV postaje su nakon izalaznih anketa prenosili da su građani u tijesnoj utrci zaokružili oxi, odnosno NE na svojim glasačkim listićima i na taj način odbili biti “dužnička kolonija”. Ubrzo se ispostavilo d aje bilo sve samo ne tijesno.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...