USKOK zatražio blokadu imovine braće Mamić!

Kako neslužbeno doznajemo, zahtjev za privremenim mjerama na sud je poslan danas. Za to vrijeme – braća Mamić rasplet događaja čekaju u Remetincu. Rješenje o istražnom zatvoru i o istrazi – još nije pravomoćno.

Iza braće Mamić – prva je noć u Remetincu. I dok odvjetnici pripremaju žalbe kako bi ih izvadili iza rešetaka, USKOK je tražio blokadu imovine Mamićevih – tu su automobili, manji brod, dva stana na zagrebačkom Cvjetnom trgu i obiteljska kuća Zdravka Mamića na Tuškancu.

Odvjetnik Damira Vrbanovića žalbu još neće uložiti. Danas je podignuo spis s USKOK-a, nakon što ga prouči, napisat će žalbu i dostaviti ju sudu.

Nijedno rješenje – ni istrage ni pritvora još – nije pravomoćno. ‘U odnosu na braću Mamić, njihovi odvjetnici su preuzeli rješenja o određivanju istražnog zatvora tek danas, što znači da im rokovi za žalbu počinju teći od sutra’, rekao je glasnogovornik zagrebačkog Županijskog suda Krešimir Devčić.

Odvjetnik Damira Vrbanovića pokreće svoju istragu o cijelom slučaju, mimo USKOK-a. Inače, to je nešto što zakon o kaznenom postupku dozvoljava. Pravo je to svakog odvjetnika koji je nezadovoljan da pokrene svoju istragu sa svojim informacijama i kasnije to dostavi sudu.
Više je razloga, kažu, za to. Jedan od njih je i što su tražili od USKOK-a da ispita nogometaša Dejana Lovrena koji je jedan od 15tak svjedoka na popisu za Vrbanovića. Pretpostavlja se kako bi ubrzali cijelu proceduru jer su imali informaciju da je Lovren u Hrvatskoj na ljetovanju, a sada navodno više nije.

Što se tiče braće Mamić – dok se čeka rješenje o istrazi i pritvoru, braća Mamić u ovoj fazi postupka u bilo kojem trenutku mogu zatražiti i dodatno davanje iskaza u USKOK-u i pojašnjavanje svojih uloga o USKOKovim sumnjama. Baš kao i ostali osumnjičeni. No, to još – nitko nije zatražio.

U međuvremenu, sve glasnije se priča o tome može li zagrebački županijski sud uopće odlučivati o žalbama braće Mamić, ali i Damira Vrbanovića.

Naime, uz predsjednika suda Ivana Turudića koji se javno hvalio u nekoliko navrata prijateljstvom sa Zdravkom Mamićem, na istom sudu postoje i dva suca koji dobivaju honorar Hrvatskog nogometnog saveza. Odnosno rade za njihov Arbitražni sud koji rješava imovinske sporove na relaciji igrači – klubovi.

Riječ je o Jasni Smiljanić – šefici uskočkog odjela, ujedno sutkinji Arbitražnog suda Hrvatskog nogometnog saveza, te Ivici Veseliću – predsjedniku Arbitražnog suda.

Hoće li zbog toga netko zatražiti od Vrhovnog suda premještaj slučaja Mamić-Vrbanović na drugi sud – još se ne zna.

‘Takvo rješenje sud može donijeti na prijedlog suca istrage, suca pojedinca, predsjednika vijeća ili na prijedlog stranaka. Dakle, iz citiranih odredaba jasno proizlazi da Vrhovni sud Republike Hrvatske ne može ex offo odlučivati o mjesnoj delegaciji’, rekla je Sanja Katušić-Jergović, glasnogovornica Vrhovnog suda Republike Hrvatske.

Nitko od navedenih strana – takvo što još nije predložio.

Osim ove istrage teške 100 milijuna kuna, na adrese Državnog odvjetništva stiglo je posljednjih godina nekoliko ozbiljnih optužbi na račun braće Mamić. Navijači su tako USKOK-u dostavili cjelokupnu dokumentaciju u kojoj tvrde da su odgovorne osobe iz Dinama i nabavom sjedalica oštetile udrugu Dinamo za otpilike 8 milijuna eura. Prijava ima još. Ali, pričekajmo – ne valja se igrati istražitelja prije njih samih. Ovo je tek istraga. I ne valja prejudicirati ničiju krivnju – jer svi su nevini dok im se ne dokaže suprotno.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...