Za zločine u Škabrnji, Nadinu,…, odgovarat će pukovnici, majori i Martićevi “teritorijalci”

Zbog zločina u Škabrnji, ali i mučenja, zlostavljanja i iživljavanja nad nevinim civilima na području zadarskog i šibenskog zaleđa, podignuta je optužnica protiv osmorice zapovjednika bivše JNA te pripadnika “Martićeve milicije”. Terete se za strašne ratne zločine protiv civila od srpnja 1991. do ožujka 1993. godine, u tom vremenu u brojnim mjestima i selima na području bivših općina Benkovac i Obrovac.

Ubijeno je najmanje 214 civila, teško ozlijeđeno još 19, silovano je najmanje pet žena, a nečovječno se postupalo prema svima, odnosno optuženici su dopustili takvo ponašanje svojih podređenih. Ukupno je samo u tom periodu uništeno i teško oštećeno gotovo deset tisuća kuća i gospodarskih objekata, piše Dalmacija News.

Optužnicu je podiglo splitsko Županijsko državno odvjetništvo, protiv: tereti se tadašnjeg pukovnika Tripka Čečovića (68), zapovjednika “180. mehanizirane brigade”, zatim dvojice načelnika “stanice javne bezbednosti Benkovac”, Boška Dražića (52) i njegovog nasljednika Slobodana Vujko (54), njihov “kolega” iz Obrovca je također među optuženima – Đorđe Jelić (55), načelnik “stanice javne bezbednosti Obrovac”.

Ima još “vojnih lica”: major Jovan Dopuđa (67) koji je bio zapovjednik TO Obrovac, zatim komadant TO Benkovac Zoran Lakić (60), potom potpukovnik JNA i zapovjednik “92. mehanizirane brigade vojske RS” Ilija Mašić (69) i konačno pukovnik Pavo SamardžIć (68), zapovjednik “4. lake brigade”.

Samo u Škabrnji je 18. studenog 1991. godine stradalo 48 civila i 15 branitelja, a u mjesecima koji su nadolazili broj civilnih žrtava je rastao, kao i uništavanje kuća i sakralnih objekata. Najgori pokolji i progoni su nastavljeni idućih dana i u susjednim mjestima poput Nadina, ali i ostatku Ravnih kotara, nabrojanih u optužnici – mjesta Polače, Bulića, Lišana Ostorvačkih, Vukšića, Korlata, Šopota, Raštevića, Jagodnje Donje, Lepurima, Pristegu, Škabrnji, Nadinu, Pridrazi, Smilčiću, Paljuvu, Podgradini, Zemuniku Donjem, Zemuniku Gornjem, Popovićima, Podgrađu, Perušiću, Rodaljicama, Lisičići, Proviću, Dobropoljcima, Vrani, Podlugu, Meki Doci, Kruševa, Bruške, Zatona Obrovačkog i Medviđe.

Optužene se tereti da su kao zapovjednici agresorske vojske za vrijeme i nakon napada, s ciljem zastrašivanja i protjerivanja civilnog stanovništva hrvatske nacionalnosti, dopustili ubijanja, silovanja, mučenja, nečovječna postupanja prema civilnom stanovništvu, kao i uništavanje i teška oštećenja imovine. Preciznije, ratni zločin protiv civila im se stavlja na teret “po zapovjednoj odgovornosti” jer nisu poduzeli mjere kako bi spriječili počinitelje; vojnike i policajce kojima su zapovijedali, već su dopustili postupke svojih podređenih i na taj način počinitelje dodatno motivirali da tako postupaju.

Inače, sedam optuženih su državljani Republike Srbije te su (zamolbenim putem) i ispitani pred tužiteljstvom u Beogradu, dok je osmi optuženi kao državljanin BiH ispitan u toj zemlji. Za sve je poznato mjesto prebivališta te do daljnjega nema raspisivanja tjeralice – tek u slučaju da se, kao okrivljeni, ne odazovu pozivima suda, razmišljati će se o eventualnom postupku izručenja ili, očekivanije, suđenju u odsutnosti.


Vijesti Antene Zadar slušajte na 97,2 MHz, te online na 972.fm na svaki puni sat od 8 do 16 sati. Slušajte i Jutarnju kroniku radnim danom u 7 sati. Svakako nas pratite i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube. Preuzmite naše aplikacije za iOS i Android uređaje, kako bi vam bili još dostupniji u svakom trenutku.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...