Županijski proračun i dalje je stabilan!

Na sjednici Kolegija župana održanoj u utorak, 30. Lipnja 2015. Godine raspravljalo se o 40 točaka dnevnog reda među kojima i Nacrtu prijedloga izmjena i dopuna proračuna Zadarske županije za 2015. godinu i projekcija za 2016 i 2017. godinu . Kako je pojasnila resorna pročelnica Bibijana Baričević prvi ovogodišnji rebalans predlaže povećanje proračuna za 6,10 posto u odnosu na plan i iznosi 257.600.000 kuna.

Povećanje se odnosi najviše u dijelu prihoda od pomoći primjerice za realizaciju započetih i planiranih novih projekata te uključivanja viška prihoda poslovanja iz 2014. Godine. Iako je proračun povećan, prihodi od poreza na dohodak su zbog zakonskih promjena smanjeni za 9-10 posto odnosno za oko 5 milijuna kuna u odnosu na 2014. godinu. Bez obzira na to, naglasio je župan Stipe Zrilić, Zadarska županija ima stabilno financijsko stanje što je rezultat odgovornog i racionalnog pristupa. Kolegij je raspravljao o Izmjenama i dopunama financijskog plana Županijske uprave za ceste Zadarske županije za 2015. godinu i projekcije za 2016. i 2017. godinu.

Financijski plan ŽUC-a smanjen za 5,6 milijuna kuna jer je resorno ministarstvo u svojoj Odluci odnosno Pravilnikom o izmjenama i dopunama pravilnika o rasporedu sredstava za financiranje i gradnju te održavanje javnih cesta za 2015. godinu ukinulo iznos od 6 milijuna kuna namijenjen za ujednačavanje standarda redovitog održavanja županijskih i lokalnih cesta, a koja su trebala biti doznačena ovoj ustanovi u 2015. godini. Vezano uz ovu točku župan Stipe Zrilić je naglasio kako je ukidanje sredstava Županijskim upravama za ceste udar na poslove koji su u decentraliziranom sustavu te da država ponovno štedi na drugima dok su oni i dalje rastrošni.

Sa Kolegija će Skupštini biti upućen na usvajanje Nacrt prijedloga odluke o donošenju Procjene ugroženosti od požara i tehnoloških eksplozija Zadarske županije, Nacrt prijedloga odluke o donošenju Plana zaštite od požara i tehnoloških eksplozija Zadarske županije , Nacrt prijedloga odluke o donošenju Strategije razvoja ljudskih potencijala Zadarske županije 2014. – 2020. te Nacrt prijedloga odluke o prihvaćanju Izvješća o provedbi Plana gospodarenja otpadom Zadarske županije za 2014. godinu

Na jučerašnjem Kolegiju doneseno je više Nacrta prijedloga odluke o odbijanju zahtjeva ili produljenje roka trajanja koncesija na pomorskom dobru. Tako je odbijen zahtjev Nacionalnog parka „Paklenica“ za izmjenu Ugovora o koncesiji na pomorskom dobru kojim su tražili da se umanji površina za koju plaćaju naknadu. Ugostiteljskom obrtu “Porthos”
i „Nova Mar“ d.o.o. Bibinje odbijen je zahtjev za produljenje koncesije jer je u postupku utvrđeno kako ne postoje opravdani argumenti za to.

Donesen je i Nacrt prijedloga odluke o odbijanju zahtjeva ugostiteljskog obrta „Vodeni sport“, Kolan, za izmjenu Ugovora o koncesiji na pomorskom dobru i Nacrt prijedloga odluke o odbijanju zahtjeva trgovačkog društva Contra d.o.o., Zadar za umanjenje naknade za koncesiju za 2014. Godinu.
Skupštini je proslijeđen i Nacrt prijedloga odluke o davanju suglasnosti trgovačkom društvu Emona d.o.o. Preko, za osnivanje založnog prava na koncesiji na pomorskom dobru i Nacrt prijedloga odluke o odbijanju zahtjeva trgovačkog društva Pakoštane d.d., Pakoštane za davanje suglasnosti na visinu cijene ulaznice za ulazak na plažu ispred Turističkog naselja Pakoštane. Oni su tražili povećanje cijene ulaznice na 50 kuna za odrasle i 25 kuna za djecu, no u postupku je utvrđeno da nije opravdano povećanje cijena.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...