Benzin noćas pojeftinio za 23 lipe, najniža cijena nafte još od 2009.

Zbog pada vrijednosti dionica na kineskim burzama i očekivanog smanjenja potražnje, cijena nafte pala je za čak četiri posto i spustila se na najnižu razinu još od ožujka 2009, javlja HRT.

Ovo je šesti tjedan zaredom da padaju cijene goriva, litra benzina od ponoći jeftinija je za 23 lipe, dok je litra dizela jeftinija 13 lipa.

Kina je najveći potrošač energije na svijetu, a kad se njezino gospodarstvo usporava, troši se i manje energije. Manja potražnja sa sobom vuče i niže cijene, a upravo je to ono što se ovih dana događa s cijenom nafte. Barel na europskom tržištu stoji tek nešto više od 43 dolara, dok je na američkom tržištu njegova cijena pala ispod 39 dolara.

Niskim cijenama unatoč, države koje izvoze naftu ne žele smanjiti proizvodnju, jer strahuju da bi u tom slučaju dugoročno izgubile svoj tržišni udio. Naftne kompanije smanjuju ulaganja, no analitičari ističu – oni to neće izgubiti, javlja Dalmacija News.

“Pad cijena energije odrazit će se na potrošače i njihove džepove. Tako da je srednjoročna perspektiva za većinu potrošača i ulagača zapravo prilično dobra”, rekli su.

Cijena nafte dugoročno bi trebala rasti, no većina analiza pokazuje da će trebati još nekoliko godina kako bi cijena nafte dosegnula 90 ili 100 dolara po barelu, odnosno razinu na kojoj je bila veći dio razdoblja prije krize.

Prema informacijama portala cijenegoriva.info litra eurosupera 95 u utorak je niža za čak 21 lipu, čime je pala na najnižu  razinu od sredine veljače ove godine. Ukupno je u posljednjih šest tjedana litra eurosupera 95 jeftinija čak za više od jedne kune, čime je cijena spremnika od 50 litara niža za 51 kunu. Sada se prodaje oko 9,36, odnosno 9,37 kuna, ovisno o kompaniji.

Pala je i cijena eurodizela i to za 13 lipa po litri. Prema informacijama portala cijenegoriva.info litra eurodizela prodaje se za oko 8,53 kunu, što je najniža cijena od početka veljače. Također, u posljednjih sedam tjedana litra ove vrste goriva bilježi pad cijene. U tom razdoblju, spremnik od 50 litara jeftiniji je ukupno 38,5 kuna.

Nažalost, vozači koji koriste autoplin nemaju razloga za veselje. Litra ove vrste goriva poskupila je za 5 lipa i sada se prodaje za oko 3,61 kunu, ovisno o kompaniji. S time da Plinski centar Zagreb prodaje autoplin po čak 20 lipa nižoj cijeni od velike većine ostalih postaja.

Ovakvo kretanje cijena, kažu iz naftnih kompanija, posljedica je pada cijena derivata na  burzovnim kotacijama na Mediteranskom tržištu i odnosa tečaja dolara prema kuni tijekom prethodnoga tjedna. Tečaj dolara pao je na samo 6,58 kuna (primjerice početkom srpnja tečaj je bio preko sedam kuna), dok je barel sirove nafte (tipa Brent) pao na 45 dolara.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...