Crno brdo će napokon biti propisno sanirano

Raspisan je natječaj za izvođače radova na centru za gospodarenje otpadom Biljane Donje u Zadru. Projekt je procijenjen na 385 milijuna kuna i trebao bi riješiti potrebe gospodarenja otpada za stanovnike Zadarske i dijela Ličko-senjske županije.

– U roku od godinu dana od otvorenja tog centra sanirat će se sva odlagališta otpada na tom području. S probnim radom krenuo je CGO Marišćina u Primorsko-goranskoj županiji, a do kraja godine kreće i CGO Kaštijun u Istarskoj županiji. Uz CGO Biljane Donje raspisani su natječaji za izvođače radova na gradnji CGO-a Piškornica i Bikarac, a do kraja godine raspisat će se i natječaj za Babinu Goru. Tih šest centara omogućit će da 1,5 milijuna građana dobije funkcionalan sustav gospodarenja otpadom, izjavio je ministar zaštite okoliša i prirode Mihael Zmajlović povodom raspisivanja natječaja za izvođače radova na gradnji Centra za gospodarenje otpadom Biljane Donje u Zadarskoj županiji.

Natječaj je raspisala tvrtka Eko d.o.o. za gospodarenje otpadom, obnovljivim izvorima energije i energetsku učinkovitost Zadarske županije koja će upravljati centrom. Nakon CGO-a Bikarac ovo je već drugi natječaj za izvođače radova koji je raspisan u srpnju što je rezultat intenzivnog rada timova Ministarstva i Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost.

Vrijednost investicije procijenjena je na 385 milijuna kuna. Projekt će se 90% sufinancirati novcem iz EU fondova i Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost. Iz EU fondova osigurat će se sufinanciranje u visini 72% investicije, iz Fonda za zaštitu okoliša 18%, a Grada Zadar i Zadarska županija osigurat će 10% sredstava potrebnih za realizaciju projekta. Ugovor o EU sufinanciranju potpisat će se do kraja ove godine.

Ove godine raspisani su još javni natječaji za izvođače radova na gradnji CGO-a Piškornica za Koprivničko-križevačku, Varaždinsku, Krapinsko-zagorsku i Međimursku županiju, za CGO-a Bikarac za Šibensko-kninsku županiju, a do kraja godine raspisat će se natječaj za CGO Babina Gora za Karlovačku županiju.

U Hrvatskoj će ukupno biti izgrađeno 13 centara za gospodarenje otpadom čija je vrijednost procijenjena na 5 milijardi kuna. CGO-i su uz razvrstavanje otpada i sanaciju odlagališta jedan od stupova sustava gospodarenja otpadom. Centri za gospodarenje otpadom po svim svojim karakteristikama su suvremene tvornice koje rade u skladu s visokim ekološkim standardima. Trajno se odlaže tek minimalni dio otpada, dok se iz većeg dijela izdvajaju korisne sirovine i materijali za energetsko iskorištavanje.

Kako bi se ubrzala gradnja tih centara Ministarstvo je izmijenilo Plan gospodarenja otpadom. Izmjenama se županijama, gradovima i općinama omogućilo i veće sufinanciranje CGO-a iz EU fondova i Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost do 90%. Županije, gradovi i općine morat će osigurati samo preostalih10%, priopćili su iz Ministarstva okoliša i prirode.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...