Do kraja tjedna tipično kasnoljetno vrijeme, do kraja kolovoza pretežno sunčano i suho

Kako je i bilo najavljeno, ciklona je u prvom dijelu tjedna otpuhala velike ljetne vrućine s našeg područja. Temperature zraka su pale za više od 10 stupnjeva u odnosu na vrijednosti koje su se mjerile prije same ciklone. Gotovo posvuda je pala konkretna kiša, a ponegdje su zabilježene i ekstremne količine kiše, koje ne samo da prelaze prosjek za mjesec kolovoz, već su blizu oborinskog prosjeku za cijelo ljeto, piše portal Crometeo.

Primjerice, u Starigradu Paklenici pala je čak 141 litra kiše po kvadratnom metru. U Zadvarju je palo 122 do 136 litara, u Gružu u Dubrovniku palo je 106 litara po početka kolovoza.

Do kraja tjedna očekuje nas ugodno kasnoljetno vrijeme. U pretežno sunčanom petkupopodne su samo ponegdje moguće slabe grmljavinske nestabilnosti, ali će navečer posvuda biti suho.

Ujutro i u noći puhat će slaba do umjerena bura, danju slab maestral. Minimalne jutarnje temperature zraka bit će od 13 do 18°C u zaobalju, od 18 do 22°C uz obalu i  na otocima. Najviše dnevne temperature većinom od 25 do 30°C, dodaje Crometeo portal.

Pretežno sunčano bit će u većini krajeva u subotu. Popodne je ponegdje u Zagori i južnoj Dalmaciji moguć slab i prolazan pljusak s grmljavinom. Ujutro i navečer slaba do umjerena bura, danju će puhati slab maestral. Jutro će biti još malo svježije, a danju vrlo toplo s najvišim dnevnim temperaturama od 25 do 30°C.

Stabilno i pretežno sunčano vrijeme nastavit će se u nedjelju. Nakon slabe bure noću, danju će puhati slab jugozapadnjak. Temperature zraka bit će bez veće promjene.

Prema današnjim prognostičkim materijalima, u sljedećem tjednu prevladavat će sunčano. Temperature zraka bit će u postupnom porastu, pa se osobito u drugom dijelu tjedna očekuje povratak ljetnih vrućina.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...