Evo što ne biste smjeli činiti prije spavanja!

Uhvatiti dobar san važno je za dobro raspoloženje, energiju i generalno za zdravlje. Na vaš san utjecat će i koliko ste aktivni bili, što ste jeli i pili i koliko ste bili mentalno aktivni – posebno nekoliko sati prije nego što ste se uvukli u krevet.

“Kad ljudi pate od nesanice ili drugih problema spavanja, to je najčešće zbog onoga što su radili, vrlo često nesvjesno, umjesto da su se pripremali za odmor”, kaže psihijatar i instruktor Michael Grandner,član Programa bihevioralnog sna (Behavioral Sleep Program) sa Sveučilišta u Pennsylvaniji, piše Večernji list.

Evo nekoliko savjeta o tome što nije dobro činiti prije odlaska na počinak, piše portal Health:

1. Koristiti e-čitač ili smartphone – više studija sugerira da korištenje tableta i pametnih telefona pa čak i gledanje TV-a može utjecati na teškoće pri snivanju. Plavo svjetlo koje odašilju računala, tableti i TV utječe na produkciju melatonina koje tijelo stvara tijekom sna, a koje pomaže usnivanju. Ako ipak morate čitati da biste zaspali i ne želite se odreći te navike, stručnjaci s Mayo klinike tvrde da je ekran potrebno držati 35 centimetara udaljeno od lica te smanjiti svjetlost na gadgetu.

2. Uzimati neke lijekove – koristite li lijekove na dnevnoj bazi, to također može utjecati na probleme sa snom. Pitajte liječnika kad je najbolje koristiti te lijekove kako ne bi utjecalo na usnivanje. Tableta za spavanje također nije univerzalno rješenje – one se preporučaju uzimati kratkoročno.

3. Piti kavu, čak i bezkofeinsku – šalica kave sadrži između 80 i 120 miligrama kofeina. Vjerojatno već znate da kavu treba izbjegavati prije odlaska na počinak. No, mnogi unatoč tomu uživaju popiti taj topli napitak nakon večere. Čak i konzumacija kofeina nakon ručka može poremetiti san. Ono što također iznenađuje jest i da beskofeinska kava nije sigurno rješenje jer neka istraživanja pokazuju da i takvi napici sadrže i do 20 miligrama kofeina. No, eto dobre vijesti za ljubitelje čaja od valerijane, trave koja pomaže za san.

4. Jesti čokoladu – još jedan podmukli izvor kofeina je čokolada, posebno tamna čokolada koja sadrži visoki udio kakaa. “Malo tko razmišlja da sladoledu od čokolade ili kave može utjecati na san, ali ako ste iznimno osjetljivi na kofein i to je jedan od trikova koji vas može držati budnima više no što biste htjeli.

5. Jesti začinjenu i masnu hranu – veliki obroci prije odlaska u krevet nisu dobri jer se osjećate zapunjeni hranom, a ako ste konzumirali začinjenu ili masnu hranu, taj neugodni osjećaj bit će još izraženiji. To je stoga što će želudac izlučiti više kiseline, a što utječe na neugodu ako ležite. Zbog toga se ne preporuča jesti najmanje dva sata prije odlaska u krevet.

6. Piti alkohol – Alkohol vas može prevariti jer opušta, no da bi tijelo preradilo alkohol, REM faza u kojoj san najviše obnavlja mozak je reducirana. Zbog toga ćete se probuditi umorni.

7. Pušenje – Nije novost koliko je pušenje općenito štetno za zdravlje pa iako vas ono opušta, nije dobro konzumirati nikotin prije spavanja. Nikotin je stimulans koji samo može pogoršati nesanicu ako od nje patite. Stoga biste se trebali savjetovati s liječnikom oko prestanka pušenja.

8. Piti vodu – Vrlo je važno hidrirati se, ali ne pretjerano i još prije spavanja. Ispijanje velikih čaša vode nije dobro jer ćete se tijekom noći ustajati kao biste obavili nuždu. Zbog toga je bolji izbor piti puno vode tijekom dana.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...