razlog koji će izazvati buru

Evo zašto žene češće traže razvod braka

Arhiva, ilustracija
Tamni način

Novo istraživanje pod vodstvom Michaela Rosenfelda, profesora sociologije na Stanfordu, potvrdilo je da žene češće iniciraju razvod braka.

Prema analizi podataka skupljenih između 2009. i 2015. godine u anketama u kojima je sudjelovalo više od 2.500 parova, žene su u 69 posto slučajeva bile te koje su tražile razvod. Zanimljivo je kako je statistika drugačija kod ‘neozakonjenih’ veza – ovdje muškarci i žene podjednako preuzimaju ulogu osobe koja inicira prekid, piše portal Zadovoljna.hr.

Sociolozi su dugo (i pogrešno) pretpostavljali kako se to događa zato što žene zbog veće osjetljivosti teže podnose uspone i padove u braku, ali sada je otkriveno kako za razvod ipak imaju puno dublje motive, piše Time.

NEJEDNAKOST UZROKUJE NEZADOVOLJSTVO

Iniciranjem razvoda žene odgovaraju na konvencionalne uloge supružnika koje još uvijek nisu u suglasju s promjenama na području jednakosti spolova. Udane žene koje su sudjelovale u istraživanju izražavale su svoje nezadovoljstvo s kvalitetom odnosa u braku, u usporedbi s odnosom koji su imale s partnerom prije braka.

– Brak kao institucija sporo prihvaća jednakost. Žene još uvijek uzimaju prezime muža, mnoge to rade pod pritiskom. Muževi još uvijek očekuju da žena radi većinu kućanskih poslova i sama brine o djeci, kaže Rosenfeld i objašnjava kako veze uz sebe “ne nose povijesnu prtljagu te su zbog toga fleksibilnije i lakše se prilagođavaju modernim očekivanjima i jednakosti spolova”.

Ostavi komentar koristeći Facebook

Tagovi:


 

Listen on Online Radio Box!

Svira(lo) na Anteni Zadar 97,2

Listen on Online Radio Box!

10 najemitiranijih na Anteni Zadar