Hoće li drastičan pad cijena goriva izazavati lančanu reakciju pojeftinjenja?

Toče i voze sve jeftinije, no na pitanje autoprijevoznicima hoće li spustiti svoje cijene – odgovor zvuči kao isprika.

“Teško je za očekivati kad je tržište nesigurno, pa ne znamo što će biti za mjesec-dva. Može biti da će opet cijena biti preko 10 kuna, što onda, što u tom slučaju? Onda je teško dignui cijenu”, izjavio je Zdravko Bubnić, predsjednik Udruženja prijevoznika Zagreb.

A cijene goriva padaju već sedmi tjedan. Eurosuper se s 10,39 spustio na 09,37, a Ministarstvo najavljuje da će u utorak ići ispod 9 kuna.

Eurodizel pada osam tjedana s 09.28 na 08.53 – i on bi u utorak trebao pasti za dodatnih 30 lipa. Što znači da će u rujnu, u odnosu na srpanj, benzin pojeftiniti gotovo kunu i pol, a dizel više od kune.

Teretni kamion koji u prosjeku potroši 150 litara na dan, vlasniku će biti jeftiniji za više od 150 kuna na dan – 4500 tisuće kuna na mjesec.

“Gdje su godišnji ugovori u pitanju, sigurno se neće mijenjati cijena. Na bazi pojedinačnih dogovora moguće da bude nekih odstupanja, nekih popusta”, dodao je Bubnić.

O nikakvim smanjenjima cijena zato ne razmišljaju otkupljivači mlijeka, ali ni mlinari i pekari. Kažu, gorivo čini manje od 3 posto troška. Uostalom tvrde – kad cijene rastu, ne poskupljuju proizvodi.

“Isto tako nije razlog ni kada je cijena goriva u padu da to utječe na pad cijene proizvoda u pekarstvu”, izjavila je Nada Barišić, direktorica Žitozajednice.

No, ne bi se svi s time složili.

“Zanimljivo je da kad su prije dosta vremena svi skupa podizali svoje cijene upravo obrazlažući to cijenom goriva, da sada sve ovo vrijeme otkada cijene goriva drastično padaju, pa time pada i nekakav udio tog troška, da njima ne pada na pamet pojeftinjavati cijene roba i usluga”, rekao je predsjednik Nezavisnih hrvatskih sindikata Krešimir Sever.

I dok je ministar gospodarstva još ranije poručio da očekuje pad, premijer je oprezniji. Na pitanje očekuje li da će to za sobom povući val pojeftinjenja, Milanović je odgovorio: “Goriva i energenata svakako. Roba, to je stvar proizvođača i potrošača. Kad je nafta u pitanju, ona je sad jeftina, ali nemojmo se ponašati da će tako biti uvijek. Tu treba biti oprezan i ne likovati”.

Građani pak nikakva pojeftinjenja ni ne očekuju. Jedino što je sigurno da će se oni, koji si automobil mogu priuštiti – jeftinije voziti.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...