Hrvatskoj softverskoj industriji fali 2000 ljudi

Tomislav Pokrajčić iz Udruge hrvatskih nezavisnih izvoznika softvera (CISEx) očekuje kako će se u hrvatskoj softverskoj industriji samo ove godine otvoriti 2000 novih radnih mjesta.

Nažalost, radnika da se ta mjesta popune u Hrvatskoj fali budući da industrija godišnje može računati samo na oko tisuću diplomiranih osoba, koje ionako posao traže na privlačnijim tržištima Njemačke i Irske. Procjene su da 20 do 30 posto studenata koji diplomiraju na FER-u odlazi u inozemstvo, a to je samo jedan od informatički orijentiranih fakulteta u Hrvatskoj,

I.T. stručnjaci nisu deficitarno zanimanje samo na području Republike Hrvatske, već i na razini Europske Unije kojoj nedostaje oko 80 tisuća softverskih stručnjaka.

Ivo Lukač zaposlen u tvrtki Netgen nudi rješenje za hrvatski problem u vidu razvoja domaćih tvrtki koje će djelovati na globalnom tržištu, ali i u reviziji bolonjskog programa koji po njemu šteti kvaliteti obrazovanja.

U svakom slučaju ako želite pronaći posao u Hrvatskoj unatoč krizi i recesiji najveće ćete šanse imati kao I.T. stručnjak.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...