HSP AS: “Tko će 2100. godine živjeti u Hrvatskoj?”

Nakon što je u Izvješću o starenju 2015. Europska komisija uvrstila Hrvatsku u zemlje s izrazito negativnim demografskim trendovima, iz HSP-a Ante Starčević izrazili su zabrinutost zbog crnih predviđanja da će do 2050. godine Hrvatska izgubiti 16% stanovnika. U obraćanju javnosti kao rješenje predlažu hitno poduzimanje mjera koje bi omogućile mladim ljudima rješavanje osnovnih egzistencijalnih pitanja, koje HSP AS namjerava provesti kroz svoj programski paket “Obitelj – temelj društva i budućnosti Hrvatske”. Njihov dopis medijima prenosimo u cijelosti.

Ovim putem želimo skrenuti pozornost i još jednom upozoriti hrvatsku javnost na porazna demografska kretanja u Republici Hrvatskoj. Naime, u Izvješću o starenju (Ageing Report 2015.) Europska komisija uvrstila je Hrvatsku u zemlje s izrazito negativnim demografskim trendovima te predvidjela smanjenje ukupne populacije stanovnika RH na razinu od oko 3,8 milijuna do 2050. i oko 3,7 milijuna 2060. Prema UN-ovim projekcijama Hrvatska se našla u skupini od deset zemalja koje će između 2015. i 2050. izgubit najviše stanovnika – 16,2%, odnosno 686 tisuća.

Iako samo smanjenje ukupnog broja stanovnika zvuči zabrinjavajuće posebno nas trebaju zabrinuti demografske projekcije Europske komisije prema kojima će se u Hrvatskoj do 2060. godine smanjiti radno sposobno stanovništvo za 10,4% dok će udio stanovništva starijeg od 65 godina drastično porasti, s 18,3% na 29,6%. Također prema projekcijama do 2060. smanjit će se broj djece do 14 godina na 13,9%, a broj najproduktivnije populacije od 25 do 54 godine na 34,5%.

Možda najdrastičniji primjer demografskih trendova prikazalo je Ministarstvo znanosti, obrazovanja i sporta u svojoj prezentaciji „Odgojno-obrazovni sustav u Republici Hrvatskoj“  u kojoj je iznijelo podatak kako je 2000. godine ukupno u osnovnim i srednjim školama bilo 724 tisuće učenika dok se 2020. godine predviđa da će u osnovnim i srednjim školama biti  540 tisuća učenika. Bez obzira na navedeno Vlada se ponaša kao da ih nije briga za to!

Možemo pretpostaviti učinak koji će ovakav drastičan pad ukupnog boja stanovnika popraćen s rastućim trendom iseljavanja mladih i obrazovanih ljudi iz RH imati na ekonomsko stanje u našoj zemlji i stabilnost mirovinskog i zdravstvenog sustava jer već sad je omjer između umirovljenika i zaposlenih neizdrživih 1:1,14.

Pogledamo li širu sliku kretnja ljudske populacije primjetno je kako se na svim kontinentima predviđa porast stanovništva – osim Europi! Najveće povećanje broja stanovnika dogodit će se u Africi u kojoj bi 2100. trebalo živjeti 4 milijarde i 387 milijuna stanovnika, četiri put više nego danas (danas u Africi živi milijardu i 186 milijuna ljudi, a 1950. godine živjelo je 221 milijun stanovnika – manje od polovine broja stanovnika koje je te godine živjelo u Europi). I u tom svijetlu treba gledati izbjegličku krizu s kojom se susreće Europa posljednjih godina.

Sad dolazimo do ključnog pitanja: tko će 2100. godine živjeti u Republici Hrvatskoj? Svima je jasno da će zbog geografskog položaja prostor RH uvijek biti naseljen, samo je pitanje hoće li u skoroj budućnosti (kako god to nestvarno sad izgleda) Hrvati postati manjina u svojoj zemlji?

Smatramo da se o veličini demografske katastrofe s kojom se RH susreće nedovoljno govori u javnosti a trenutna vlast ništa ne poduzima kako bi je spriječila. Štoviše, potpredsjednica Vlade RH i ministrica vanjskih poslova Vesna Pusić nazvala je jedan od najvećih problema Hrvatske danas – iseljavanje mladih „slobodom kretanja” dok beskrupulozna Vlada RH svojom najvećom pobjedom predstavlja smanjenje broja nezaposlenih koji su zapravo direktna posljedica iseljavanja a ne rasta broja radnih mjesta. Nažalost od dolaska Kukuriku koalicije na vlast izgubljeno je gotovo 100 000 radnih mjesta u odnosu na godine prije!

Mi u HSP AS smatramo kako se hitno moraju poduzeti mjere koje bi omogućile mladim ljudima rješavanje osnovnih egzistencijalnih pitanja, odnosno koje bi spriječile da problemi s egzistencijom sprečavaju mlade ljude u osnivaju obitelj. Prije svega, mladima se mora omogućiti rješavanje stambenog pitanja, zaposlenja, te omogućiti podršku institucija i stvoriti socijalnu sigurnost. Zbog toga prva mjera koju ćemo kao dio buduće Vlade RH provesti je osnivanje Hrvatskog stambenog fonda, fonda koji će bit jedan od glavnih oslonaca upravo onim mladim obiteljima koji danas u potrazi za boljim životom napuštaju Hrvatsku, a dugoročan cilj je u budućnosti izjednačiti pravo na obrazovanje i pravo na dom. Sukladno tome izmijenit ćemo i ovršni zakon u smislu da se jedina nekretnina koja služi za stanovanje  ne može ovršiti, te planiramo kreirati niz novih zakona koji će osigurati stabilnost hrvatskih obitelji. Modeli i načini bit će predstavljeni kad aktualna Vlada raspiše izbore. Sve žene s četvero ili više djece trebale bi primati iznos 70% prosječne plaće  u RH, a prava tih žena trebala bi se izjednačiti s pravima zaposlenih u državnoj upravi. Zaposlenim ženama na bolovanju zbog bolesti djeteta do djetetove treće godine mora se omogućiti isplata 100% plaće na teret HZZO-a.  Također smatramo kako je potrebno provesti cijeli niz mjera kako bi se podigla dostupnost i kvaliteta jaslica i vrtića a odgovornost za funkcioniranje istih prebaciti s jedinica lokalne samouprave na državu ili uz decentralizaciju središnje države omogućiti više sredstava lokalnoj samoupravi za tu namjenu.

U svom programskom paketu „Obitelj – temelj društva i budućnosti Hrvatske“ koji je HSP AS 28. 02. 2015. godine u Zagrebu predstavio na svojoj programskoj konvenciji, još je niz mjera aktivne demografske politike i smatramo kako je krajnje vrijeme za njihovo provođenje. Nalazimo se u demografskoj kataklizmi i samo nas odlučne i svrsi shodne mjere iz nje mogu izvući.

Mi u HSP AS sigurno nećemo dozvoliti da Hrvati u Hrvatskoj postanu manjina.

S dužnim poštovanjem,

zamjenik predsjednika HSP AS

Rudolf Dvorski

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...