Kamion bomba ubio 15, a ranio stotine ljudi u Kabulu

Kamion bomba eksplodirao je blizu vojnog kompleksa u Kabulu u petak i ubio najmanje 15, a ranio stotine osoba, objavili su policijski i vladini dužnosnici o prvom većem napadu u glavnome gradu Afganistana otkako talibani imaju novog vođu.

Još nitko nije preuzeo odgovornost za eksploziju koja je pogodila ljude dok su spavali i oštetila domove i trgovine. Ubijeno je najmanje 15 osoba, a ranjeno 248, objavljeno je iz ureda predsjednika Ašrafa Ganija.

Hitna služba bolnice prepuna je ranjenih među kojima ima žena i djece.

Eksplozija je prvo bombardiranje u Kabulu otkako je prošli tjedan mula Ahtar Mansur preuzeo vodstvo nad talibanima i druga eksplozija u Afganistanu od njegova imenovanja jer je u četvrtak samoubilačkim napadom u pokrajini Logar ubijeno šest osoba. Meta napada u Kabulu bio je vojni kompleks kojim se koriste afganistanski dužnosnici obavještajnih služba. Eksplozija je izazvala 10 metara duboki krater u gusto nastanjenoj četvrti Šah Šadid i zgrade sravnila sa zemljom.

Manje bombe i samoubilački napadi odvijaju se na tjednoj bazi u Kabulu koji je dobro čuvan i rijetki su napadi kamionima bombama.

Talibani su napade pojačali otkako je NATO završio borbenu misiju u toj zemlji i povukao glavninu vojnika osim instruktora.

Afganistanske snage sigurnosti bore se protiv talibana ograničenim snagama jer svakog mjeseca izgube oko 4000 vojnika i policajaca koji padnu kao žrtve ili dezertiraju prema podacima američkog zapovjedništva.

Napori da se nastave mirovni pregovori između vlade u Kabulu koju talibani smatraju izdajničkom jer surađuje sa Zapadom i talibana zapeli su od prošlog tjedna kada je objavljeno da je njihov utemeljitelj mula Mohamed Omar umro još prije dvije godine.

Talibani su podijeljeni jer je tek malo vijeće vođa u pakistanskom gradu Keti imenovalo Mansura, dok ga drugi talibani nisu prihvatili. Smatra se da je Mansur pragmatičan i da je za mirovne pregovore no u prvoj je poruci najavio nastavak pobune u kojoj je u prvoj polovici 2015. ubijeno gotovo 5000 civila.


Vijesti Antene Zadar slušajte na 97,2 MHz, te online na 972.fm na svaki puni sat od 8 do 16 sati. Slušajte i Jutarnju kroniku radnim danom u 7 sati. Svakako nas pratite i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube. Preuzmite naše aplikacije za iOS i Android uređaje, kako bi vam bili još dostupniji u svakom trenutku.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...