Kim Jong Un naredio vojsci da se pripremi za rat

Sjevernokorejski čelnik Kim Jong-Un naredio je svojim postrojbama na granici da budu spremne za borbu, prenosi u petak službena sjevernokorejska agencija pošto je Južna Koreja ispalila u četvrtak desetak granata na sjevernokorejski teritorij.

“Kim Jong-Un je naredio vrhovnom zapovjedniku Korejske narodne vojske da od petka u 10.00 sati po srednjoeuropskom vremenu (17.00 sati po mjesnom) mješovite postrojbe na granici budu u stanju pripravnosti kako bi bile potpuno spremne za borbu i za izvođenje iznenadnih operacija”, javlja KCNA a prenosi AFP.

Sjeverna Koreja je zatražila od UN-ova Vijeća sigurnosti sazivanje hitne sjednice na kojoj će raspravljati o zajedničkim američko-južnokorejskim vojnim vježbama, izvijestilo je u četvrtak sjevernokorejsko izaslanstvo.

Stalni predstavnik Sjeverne Koreje u UN-u, Ja Song Nam zatražio je to u pismu koje je u srijedu poslao vijeću, jedan dan prije oružanog izgreda na granici u kojemu su sudjelovali Pyongyang i Seul.

“Bude li Vijeće sigurnosti zanemarilo pravedan zahtjev Demokratske Narodne Republike Koreje da razgovara o zajedničkoj američkoj vojnoj vježbi, to će značiti da odustaje od svoje prve zadaće očuvanja mira i sigurnosti u svijetu te da postaje političko oruđe”, napisao je veleposlanik Ja Song Nam.

Odgovarajući na upit o razmjeni vatre na granici, glasnogovornica UN-a Eri Kaneko rekla je da Ujedinjeni narodi “s velikom zabrinutošću prate događaje”.

I Sjedinjene Države koje u Južnoj Koreji imaju oko 28.500 svojih vojnika rekle su da su zabrinute i da pozorno prate situaciju.

“Takve provokacije povećavaju napetosti i pozivamo Pyongyang da se uzdrži od postupaka i izjava koje prijete regionalnom miru i sigurnosti”, istaknula je glasnogovornica američkog State Departmenta, Katina Adams, a prenosi Reuters.

Napetost između dviju Koreja porasla je početkom kolovoza kada su u eksploziji protupješačkih mina u demilitariziranoj zoni na granici ranjena dvojica južnokorejskih vojnika. Seul je optužio Sjevernu Koreju za postavljanje mina, što je Pyongyang odbacio.

Oružani izgred na granici u četvrtak dogodio se dok traju zajednički godišnji manevri SAD-a i Južne Koreje.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...