Koje promjene donosi Googleov novi Android sustav

Google je napokon objavio ime svog novog operativnog Android sustava (OS), zvat će se Marshmallow 6.0, a u njemu će biti i nekoliko korisnih poboljšanja.

Marshmallow je još u beta verziji, a Google očekuje da će završna verzija biti dostupna ove jeseni. Ipak trebat će proći još malo vremena da bi proizvođači telefona prilagodili novi OS svojim modelima smartphonea.

Korisnici Androida primijetit će znatne razlike u odnosu na Lollipop OS iako se izgled samog sučelja neće bitno mijenjati.

Prave razlike nalazit će se ‘ispod površine’ tj. u poboljšanju performansi i stabilnosti sustava.

Novi sustav dozvola povećat će mogućnost korisnika da sam izabere kojim funkcijama će pojedine aplikacije moći pristupiti. U tom pogledu novi sustav nalikovat će iOS-u.

Još jedna korisna novost je mogućnost linkanja aplikacija putem kojeg će jedna aplikacija direktno moći pristupiti drugoj jednim pritiskom na dugme. U starijim verzijama bi se pojavio novi prozor u kojem bi se korisnika pitalo želi li otvoriti drugu aplikaciju. Sada to neće biti potrebno.

Potrošnja baterije bit će poboljšana novom funkcijom koja se zove Doze. Koristit će senzore za pokret putem kojih će moći prepoznati koliko dugo je uređaj u mirovanju. Nakon nekog vremena, ako se uređaj ne koristi, sustav će gasiti aplikacije koje rade u pozadini, a to će produžiti vijek trajanja baterije.

Najveća novost je nova funkcija Android Pay. Radi se o Googleovom novom sustavu za plaćanje. Koristit će NFC za beskontaktno plaćanje, slično kao i Apple Pay.

Google će funkcionalnost poboljšati opcijom Google Now on Tap. Taj sustav radi slično kao Siri u Applea. Držanjem home tipke korisnik će moći od mobitela tražiti servisne informacije.

Na kraju i Chrome će također doživjeti promjene. Postat će integriran u aplikacije, a moći će spremati lozinke te se automatski prijavljivati na stranice, piše cheatsheet.com.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...