Kolovoz u Preku prepun raznovrsnih događanja

Tijekom kolovoza u Preku će se održati tradicionalna Bijela noć, na kojoj će 8. kolovoza nastupiti Jelena Rozga. Osim toga, 10. kolovoza svoju će feštu imati stanovnici Lukorana i Ošljaka, a 14. kolovoza rezerviran je za Priješku legricu, sportsko-zabavnu manifestaciju u sklopu koje će se održati turnir u boćanju, vaterpolo utakmica i večernji koncert Jole.

Turistička zajednica Općine Preko, POU Dom na žalu, brojne građanske udruge i sportska društva za kolovoz su priredili raznovrstan sportski, zabavni i kulturni program u svim mjestima.

Grupa Vatra nastupit će u Preku u utorak 4. kolovoza, a dan kasnije 5. kolovoza održat će se tradicionalni plivački maraton Preko – Zadar.

Jedan od najznačajnijih ovoljetnih kulturnih događaja premijerno će se izvesti u petak 7. kolovoza na Školjiću, a riječ je o predstavi „Žrvanj života“ koju redateljski potpisuje dramska umjetnica Milena Dundov. Sudjelovat će članice Udruge žena Luzor, KUD Preko, pjevački zbor Crkve sv. Cecilije i djeca, glumci amateri iz Preka. Robert Košta je scenograf, a Ivo Nižić oblikovat će svjetlo.

– “Žrvanj života” priča je koja će nas vratiti u prošlost Preka, iskrice i sjećanja iz života koje su marljivo, prema molbi nadbiskupa Marijana Oblaka, skupljale Jelica Peranić i Verica Gregov. Tekst je star više od 50 godina, a u njemu sjećanja na život najstarijih Prečana iznose tadašnji 80-godišnjaci. Dakle, riječ je o crticama iz života o kojima ni današnji najstariji stanovnici Preka ne znaju baš puno. Bit će prikazane preške nošnje, vjenčanje, izvest će se Preško kolo… Riječju, bit će to priča u slikama, svojevrsni dokument prošlosti Preka. Izvest ćemo ga na Školjiću koji je u kulturnom, društvenom i vjerskom smislu srce Preka, najavljuje gospođa Dundov, koja uz režiju, potpisuje i dramatizaciju teksta.

“Žrvanj života” reprizno će se izvesti u subotu 22. kolovoza, u sklopu manifestacije Otočna besida, u Jardinu.

Kroz kolovoz u Preku će se održati tradicionalna Bijela noć NŠK Sv. Mihovil, na kojoj će 8. kolovoza nastupiti Jelena Rozga, 10. kolovoza svoju će feštu imati stanovnici Lukorana i Ošljaka, a 14. kolovoza rezerviran je za Priješku legricu, sportsko-zabavnu manifestaciju u sklopu koje će se održati turnir u boćanju, vaterpolo utakmica i večernji koncert Jole.

Od 9. do 22. kolovoza u POU Dom na žalu bit će postavljena izložba Bogdana i Konstatina Mogilevskija u sklopu koje će se održati radionica izrade ikona, a 23. kolovoza izložba polaznika ljetnog tečaja osnova fotografije Senka Sorića.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...