Loši ste u matematici? Možda je za sve “kriva” vaša – majka!

Ako ste među onima koji se oduvijek muče s brojkama, sada zato možete “okriviti” svoju  majku.

Hormon tiroksin (T4) najvažniji je proizvod štitnjače, a nedostatak tog hormona kod trudnica može biti uzrok da dijete bude slabije u matematici, pokazalo je istraživanje provedeno na nizozemskom Medicinskom centru.

Rezultati su otkrili da djeca žena s niskim razinama hormona štitnjače su u prosjeku za 60 posto slabija u matematici od djece čije su majke imale uredne razine hormona štitnjače, navodi se u zaključcima studije objavljene u časopisu European Journal of Endocrinology.

Iako su ranija istraživanja već ukazala na to kako poremećene razine hormona trudnica mogu negativno utjecati na mentalni razvoj djeteta, ovo je prvo istraživanje koje je otkrilo utjecaj kad je riječ o svladavanju školskog gradiva kod djece, piše Daily Mail a prenosi Večernji list.

Voditelj istraživanja Martijn Finken pojasnio je da su istraživači izmjerili razine tiroksina kod 1196 žena u 12-tom tjednu trudnoće.

Nakon rođenja djece, pratio se njihov razvoj do pete godine života, a rezultati su otkrili povezanost poremećaja ravnoteže hormona štitnjače i djetetove “muke” s brojkama.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...