Maloljetnik (15) vozio unajmljeni jet ski kod Bibinja

Sudjelujući u današnjoj akciji pojačanog nadzora plovila “Sigurnost na moru 2015” u Zadru ministar prometa Siniša Hajdaš Dončić najavio je donošenje oštrijih kazne za sve prekršitelje. Ministra je na takve najave posebno motivirao slučaj maloljetnika od 15 godina koji je kod Bibinja uhvaćen u nezakonitoj vožnji skutera kojeg je iznajmio, javlja Radio Zadar.

Tijekom vrhunca turističke sezone našim morem plovi više od 60 tisuća stranih plovila, a kad se tome pribroje i domaći, sasvim je jasno da je sigurnost u pomorskom prometu  najozbiljnije pitanje. Da more nije tako široko i bezazleno svjedoči crna prošlogodišnja statistika od 30 stradalih.

Iako je i dalje tvrdi naglasak na prevenciji, ministar Hajdaš Dončić veću sigurnost vidi i u žešćim sankcijama prekršitelja.

– Neke pravilnike koji su bili zastarjeli, a koji se tiču sigurnosti, njih ćemo mijenjati, neke ćemo prilagođavati. Pokušat ćemo podići dio prekršajne i kaznene odgovornosti, a to ovisi i o Ministarstvu pravosuđa. Tako bi vlasnici, odnosno iznajmljivači dobivali veće kazne i sankcije, a možda ćemo čak ići i na oduzimanje koncesije.

Opasnost situacije opisao je zadarski Lučki kapetan Alen Rukavina:

– To je isto kao kad dođete u rent a car, iznajmite auto djetetu i pustite ga na cestu, rekao je Rukavina.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...