Marathon Oil i OMV odustali od eksploatacije Jadrana, ali državi ne moraju platiti “kaznenih” 500 tisuća eura

Konzorcij tvrtki Marathon Oil i OMV još je u srpnju odustao od istraživanja i eksploatacije nafte i plina u Jadranu, a ugovor s hrvatskom Vladom nisu potpisali zbog, kako su objasnili, neriješenog pitanja granice između Hrvatske i Crne Gore.

Odluka konzorcija donesena je samo šest dana nakon što je izbila afera s Piranskim zaljevom. Marathon Oil i OMV imali su dozvole za istraživanje na sedam polja od kojih se jedno nalazi kod Dugog otoka. Dosad su uložili 10 milijuna dolara, a to će im, čini se, biti jedini gubitak.

Naime, kako piše Slobodna Dalmacija, iako se u prvim reakcijama na srpanjsko odustajanje američkog Marathona i austrijskog OMV-a od istraživanja nafte i plina u Jadranu moglo čuti da će ih taj potez koštati milijune eura jer će država aktivirati njihova bankarska jamstva koja su priložili uz ponudu, od toga neće biti ništa. U državnoj Agenciji za ugljikovodike jučer nam je potvrđeno kako država nije aktivirala bankarsku garanciju koju su Marathon i OMV priložili kao potvrdu ozbiljnosti svoje ponude.

Jamstvo za ozbiljnost ponude Marathona i OMV-a nije ni moglo biti aktivirano, jer za to nisu ispunjeni uvjeti prema pravilima javnog nadmetanja za istraživanje i eksploataciju ugljikovodika u Jadranu, kažu u AZU-u, skrećući pozornost na poglavlje o ozbiljnosti javne ponude u spomenutoj dokumentaciji o javnom nadmetanju. Tamo stoji da će jamstvo od 500 tisuća eura biti aktivirano ako ponuditelj, u ovom slučaju Marathon i OMV kao konzorcij, odustane od ponude za vrijeme trajanja roka važenja ponude, iznese neistinite podatke u ponudi, odbije potpisati ugovor nakon ispregovaranih odredbi ugovora ili naprosto odbije prihvatiti dozvolu za istraživanje ugljikovodika.

– Budući da ugovor s Marathonom i OMV-om nije ispregovaran, odnosno nisu usuglašene temeljne odredbe ugovora, nije nastupio nijedan od potrebnih uvjeta za aktiviranje jamstva, ističu u AZU-u. Dodaju i kako se nikada nije radilo o tome da bi ponuditelj dao garanciju od 500 tisuća eura za svako istraživačko polje, već je spomenuti iznos trebao biti jamstvo cjelovite ponude.

Da je do izlaska Marathona i OMV-a iz posla na Jadranu došlo u svojevrsnom suglasju s državom svjedoči, osim izjave ministra gospodarstva Ivana Vrdoljaka da ni država nije mogla pristati na neke zahtjeve konzorcija jer se nada boljoj ponudi u budućnosti, i aneks 7 spomenute dokumentacije o javnom nadmetanju. Tamo, naime, stoji da država može aktivirati bankarsku garanciju za ozbiljnost ponude kada sama ocijeni da se ispunio jedan od spomenutih uvjeta, bez obzira, navodi se u aneksu 7, na prigovor ponuditelja i mogući spor.

– Plaćanje će biti izvršeno, bez obzira na bilo kakav prigovor ponuditelja, u roku od pet dana od primitka zahtjeva za aktiviranjem garancije , navodi se u aneksu 7 Pravila javnog nadmetanja za istraživanje i eksploataciju ugljikovodika. Ipak, država se suzdržala od jednostrane naplate jamstva i vjerojatnog sudskog spora, računajući, izgleda, da će Marathon i OMV jednog dana ipak ući u biznis na Jadranu.

Inače, iz Agencije za ugljikovodike još su u srpnju najavili raspisivanje novog natječaja tijekom jeseni, uvjereni da će dobiti još bolje ponude.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...