Milan Tomášik večeras na “Monoplayu – festivalu sola”

Uvod u festival suvremenog plesa Monoplay – festival sola bio je tematski razgovor na temu “Vole li mediji ples” u kojem su sudjelovali zadarski novinari i kazališni kritičari. Moderatorica Iva Nerina Sibila pokretač je ovog projekta u skolpu programa portala Plesnascena.hr. Osvrčući se na stanje u kulturi i odnos prema suvremenom plesu u Zadru, pa i šire u Hrvatskoj, sudionici su analizirali uređivačku politiku i učestalost pojavljivanja informacija o plesnoj umjetnosti u medijima. Zaključak je bio da zadarski mediji “vole ples”. No, kako i sami novinari kažu, nisu dovoljno educirani za to usko područje plesne i umjetničke djelatnosti.

Istu večer izvedena su dva sola. Prvi je “Nótt” Lade Petrovski Ternovšek u produkciji Plesnog Teatra Ljubljana. Cjelovečernja predstava jasne dramaturgije, prepuna mitskih slika tematizira noć, letnu i zimsku, onu u Dalmaciji i onu na sjeveru u Alpama. Minimalistička scenografska rješenja Petre Veber zaokružuju ovu duhovitu i tehnički dotjeranu predstavu. Stošija Zrinski u predstavi “Kloud Deluxe” bavi se motivom umjetničkog stvaranja, pretakanjem svakodnevnice i duhovnosti u ekspresivnu tjelesnost. Mekih i smirenih pokreta, Zrinski nas svojim plesnim izrazom dovodi na rub transcendentnosti. Klavirska pratnja Martine Šver, temeljena na improvizaciji, prati kretnje, dinamiku i emocionalna stanja plesačice na sceni. Razgovor s umjetnicima nakon predstave kao dio kritičkog parkoura, novosti na ovogodišnjem Monoplayu, upoznao je publiku s procesom stvaranja dvije zadarske plesačice, analizom predstave i reakcijom publike koja je bila izuzetno pozitivna. Po prvi put kao dio off programa sedmog po redu festivala Monoplay na  1×1 MONOstageu, mjestu gdje se poziva publiku, kritiku i izvođače da se okušaju u solo nastupu neformalnog tipa na maloj pozornici, nastupili su Juraj Aras (o publici filma Love) i Sanja Petrovski (kako je labud, ničim izazvan, postao maskota festivala).
Drugog dana izvedena je predstava “Manje zlo” u produkciji jedne od naših najpoznatijih pesnih kompanija BADco. Koreografiju potpisuju Zrinka Užbinec i Nikolina Pristaš,  a izvedbu Zrinka Užbinec. Vrlo kompleksno djelo rađeno s brojnim  timom suradnika zavidne reputacije (glazba Alen i Nenad Sinkauz, dramaturgija Sergej Pristaš…), bavi se tijelom kao specifičnom vrstom objekta smještenim u kontinuitetu s drugim materijalnim objektima predstave. Pažnja se fokusira na plesnu izvedbu koja je doista bila sjajna, na infrastrukturu plesa, vanjske ritmove i ritmove elementarnih tjelesnih funkcija. Gusto isprepleteni motivi različitih relacija ritmova i uranjanje tijela u zvučne prostore, stvaraju odgovarajuća afektivna stanja: užitak, iritaciju ili strah. Intenzivan razgovor nakon predstave koji je vodila moderatorica Iva Nerina Sibila govori koliko se ova predstava svidjela publici i sudionicima festivala. Na MONOstageu nastupili su: Ana Gospić (kako sam preživjela), Mate Petričević (o kazalištu) i Vinko Radovčić (konopac za predstavu Meso).
Treća večer rezervirana je za Milana Tomášika, Slovaka koji trenutno živi i radi u Sloveniji. Ples je studirao na Konzervatoriju J. L. Bellu u Banskoj Bistrici i na Akademiji Izvedbenih umjetnosti u Bratislavi. Godine 2004. diplomirao je na P.A.R.T.S.-u. Dobitnik niza nagrada, plesni umjetnik, koreograf i priznati plesni pedagog, upravo se vratio s turneje po Kini. Večeras će u 20 sati biti prikazan film o predstavi “Off-Beat” koju će publika imati prilike vidjeti odmah nakon prikazivanja filma. Producenti su Phileas Productions (Belgija) i Plesni Teatar Ljubljana (Slovenija).  Predstava se bavi suočavanjem disanja s ritmom glazbe. Impulse kretanja suvremenog plesača autor suočava  s baroknom glazbom i na taj način ulazi u dijaloge s začetnicima modernog plesa. Nakon razgovora s izvođačem i publikom, na MONOstageu će se u neformalnom solo nastupu okušati Krešimir Krolo, Nenad Pepić, Mario Županović, Gumeni, Fe, Petra Hrašćanec.
Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...