Ministarstvo opet daje potporu proizvođačima mandarina i jabuka

Zbog odluke Ruske Federacije o produljenju zabrane uvoza poljoprivrednih i prehrambenih proizvoda s porijeklom Europske Unije do 5. kolovoza 2016., Europska komisija odlučila je nastaviti provedbu sprječavanja kriza na tržištu u sektoru voća i povrća.

Delegirana odluka Europske komisija potaknula je Ministarstvo poljoprivrede na izradu Pravilnika o provedbi privremenih izvanrednih mjera potpore proizvođačima jabuka i mandarina za postupak povlačenja s tržišta za slobodnu distribuciju, objavljen u jučerašnjim Narodnim novinama.

Pravilnik uređuje način povlačenja voća i povrća s tržišta za razdoblje od 8. kolovoza do datuma kada će količine propisane Hrvatskoj biti iskorištene ili do kraja lipnja 2016. Prednost u provedbi mjere imaju proizvođači koji sami nastupaju na tržištu, odnosno oni s postojećom infrastrukturom i logistikom, budući da isti mogu brže reagirati i ostvariti veće iznose financijske pomoći.

Propisane količine izvanrednih mjera su 2150 tona jabuka te 3200 tona mandarina. Poznata je i dodatna količina od maksimalno 3000 tona za jedan ili više proizvoda, a odluka će o njoj biti donesena postupno.

Te količine izračunate su na temelju opsega izvoza spomenutih proizvoda u Rusku Federaciju tijekom 3 godine prije proglašenja zabrane uvoza. U prošloj godini Hrvatska je iskoristila potporu za 3900 tona proizvoda od ubranih 1050t + 3000t tona jabuka te 2490 tona potpora od ubranih 7900 tona mandarine. Shodno tome smanjena je količina osnovnih potpora za mandarinu, a povećana za jabuku.

Ministarstvo će jabuke i mandarine povučene sa slobodnog tržišta distribuirati humanitarnim organizacijama, centrima i ustanovama socijalne skrbi, ustanovama za predškolski odgoj i srednjoškolsko obrazovanje koji ne sudjeluju u Shemi školskog voća i povrća, bolničkim ustanovama i kaznenim tijelima.

Dodatne informacije proizvođači mogu pronaći na web stranicama Ministarstva poljoprivrede.

 

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...