NASA ima dobre vijesti za čovječanstvo, kažu da se smak svijeta ipak neće dogoditi u rujnu

NASA kaže da svijet neće skončati u rujnu ove godine, bez obzira na mnoge tvrdnje na internetu koje govore da će veliki asteroid udariti Zemlju negdje između 15. i 28 rujna.

Glasine, koje se brzo šire internetom, tvrde da će veliki asteroid udariti u Zemlju u blizini Puerto Rica i uništiti velik dio atlantske obale SAD-a i Meksika, ali i Južne Amerike, piše Telegram.

Paul Chodas, šef NASA-ina ong odjela za praćenje objekata u blizini Zemlje kaže: “Ne postoji niti jedan jedini dokaz o tome da će asteroid, ili bilo koje drugo nebesko tijelo, udariti o Zemlju navedenom vremenskom roku”, stoji na NASA-inim stranicama.

Nema šanse za opasan udar asteroida

Štoviše, Program praćenja objekata u blizini Zemlje tvrdi da ne postoje šanse da bilo koji asteroid ili komet udari naš planet bilo kad u doglednoj budućnosti. Svi poznati potencijalno opasni asteroidi imaju šansu za udar u Zemlju manju od 0,01% u idućih stotinu godina.

Glasine o kraju svijeta, ili barem uništenju velikog dijela našeg planeta, redovito kruže internetom. NASA ih jednako redovito pobija i pokazuje se da znanstvenici koji prate komete i asteroide znaju nešto više o njima od ljudi koji pišu blogove i objave na forumima koji govore o kraju svijeta, navodi Telegram.

2011. godine pojavile su se glasine o kometu Elenin koji je mogao dovesti do uništenja svijeta, ali nije predstavljao nikakvu opasnost Zemlji. Zatim su postojale tvrdenje o kraju svijeta završetkom majanskog kalendara krajem 2012. godine. Međutim, kao što možemo vidjeti, smak svijeta još uvijek nije došao.

NASA prati bliska nebeska tijela

NASA prati sva nebeska tijela koja se nalaze u 30 milijuna kilometara od Zemlje, a stranicama Asteroid Watcha možete pratiti najbliže prolaske nebeskih tijela. Primjerice, danas pokraj Zemlje prolazi asteroid veličine 14 metara, na udaljenosti od 1.680.000 kilometara. Usporedbe radi, prosječna udaljenost Zemlje i Mjeseca iznosi 385.000 kilometara.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...