Nezaustavljivi požari pale sve pred sobom

Više od 10.000 vatrogasaca bori se u utorak protiv 20-ak požara u Kaliforniji koji su uništili goleme površine i primorali tisuće ljudi na evakuaciju u toj saveznoj američkoj državi, izvješćuje AFP i podsjeća da Kalifornija trpi najgoru sušu u svojoj povijesti.

U Kaliforniji je proglašeno izvanredno stanje zbog te prirodne nepogode, a uz vatrogasce, u gašenju požara već danima sudjeluje i nacionalna garda i zrakoplovne jedinice za gašenje požara iz susjednog Colorada. Broj požara je s 21 u ponedjeljak u jednom danu narastao na 24, kazao je Daniel Berlant, glasnogovornik jedinice za zaštitu od požara u Kaliforniji.

Sveukupno u gašenju požara sudjeluje 14.000 ljudi, uz potporu 108 helikoptera i 22 zrakoplova. Najrazorniji požar u Kaliforniji, nazvan “Rocky Fire”, i dalje je neukrotiv i, usprkos naporima, smanjio se tek za 12 posto. U sedam dana spalio je 263 četvorna kilometra šuma i polja. To je dvostruko veća površina od površine Pariza.

Iz ugroženog područja evakuirano je više od 13.000 ljudi. Bijela kuća pomno prati stanje na zapadu zemlje, kazao je glasnogovornik Josh Earnest i pohvalio hrabrost vatrogasaca.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...