Održan kolegij gradonačelnika Kalmete – ovo su najvažniji zaključci

Gradonačelnik Kalmeta je s pročelnicima održao danas kolegij koji je bio otvoren za novinare te su doneseni brojni zaključci i dani brojni komentari, uglavnom pozitivni, na funkcioniranje grada. Prošlo se kroz 17 točaka dnevnog reda, od kojih je jedna, “Izvještaj o marketinškim aktivnostima Turističke zajednice Grada Zadra u 2015. godine, zamijenjena drugom, onom o financiranju privatnih osnivača vrtića. Zamjena je napravljena budući da će TZ Grada Zadra organizirati vlastitu konferenciju za novinare u narednim danima.

Kalmeta je kolegij započeo iznijevši podatke o rastu broja iznajmljivača i dostupnih kreveta u Zadru u 2015. godini, ali i o porastu prometa u i prema Zadru, posebice onoga kruzerskog za što je Zadar već sad dobio 120 rezervacija za 2016. godinu, u usporedbi s 55 koliko ih je zaprimljeno za ovu godinu. Osvrnuo se i na izjave Vlade o njihovoj zainteresiranosti za poboljšanje prometne infrastrukture Zadra.

– Izjava Vlade o proširenju Luke Zadar je mrtvo slovo na papiru jer oni ne mogu pronaći rješenje za financiranje projekta. Zato ga mi možemo predložiti. Od financiranja terminala preostat će nam 53 milijuna eura! Ta sredstva bi vlada trebala utrošiti na produženje piste zračne luke u Zadru te za izradu prve faze kontejnerskog terminala u Gaženici za što već postoji građevinska dozvola. Produženjem piste za 500 metara svi avioni današnjice moći će slijetati u Zadar. 

Što se tiče planiranog prostornog uređenja grada, za sada se kreće u uređenje Trga tri bunara i energetske obnove zgrade Osnovne škole Petra Preradovića. Za drugi projekt pročelnik Darko Kasap je izjavio kako se radi samo o prvom u nizu sličnih koje će refundirati Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost.

Kada se pričalo o školstvu, Božidar Kalmeta obećao je osiguranje 60 pomoćnika u nastavi učenicima s poteškoćama. Zatražena su sredstva od Ministarstva znanosti, obrazovanja i sporta, ali sredstva se neće čekati, već će taj projekt vrijedan preko 2 milijuna kuna od početka školske godine financirati Grad, budući da su učenici s poteškoćama u razvoju prepoznati kao neodgodiv prioritet.

U dnevni red uvedena točka o financiranju privatnih vrtića, odnosno financiranja vrtića drugih vlasnika, gdje je Joso Nekić, pročelnik za Odgoj i školstvo, dao izjavu kako će Grad financirati 23 privatna vrtića – 19 u vlasništvu fizičkih osoba, te četiri u vlasništvu udruga, od kojih je jedan talijanski te tri vjerska. Vrtići će se financirati s 11 milijuna i 950 tisuća kuna, što je, pročelnik priznaje, velik iznos, ali iznos potreban da Zadar i dalje osigura kako će sva naša djeca imati mjesto u vrtiću po čemu smo rijetkost u Republici Hrvatskoj. Spomenuto je kako se za školstvo u Gradu izdvaja čak 14% proračunskih sredstava.

– Sve je spremno za dodjelu pet novih autotaksi dozvola početkom sljedećeg mjeseca. Tako bi Grad Zadar imao 115 autotaksi dozvola, izjavio je pročelnik Odjela za gospodarstvo i obrtništvo, na što je Kalmeta nadodao – Moram primijetiti da se standard taksija povećao. Radi se o uglavnom novim automobilima, bijele boje. Za razliku od nekad, autotaksi služba je svakako unaprijeđena.

Priča o infrastrukturnim radovima započeta je izvještajem o radovima na crpnim stanicama Centar 1 i Centar 2 na kojima su radovi završeni te će se po kraju probnog rada stanica provesti provjera nakon koje bi u potpunosti trebao biti riješen problem otpadnih voda na Poluotoku. Nastavak radova na kanalizacijskoj mreži počet će nakon završetka turističke sezone.

Radovima na Riječkoj i Splitskoj ulici pokušat će se riješiti problem prometne povezanosti stanovnika Stanova i Bilog Briga s ostatkom grada. Problem je nastao jedino s Bihaćkom ulicom, za Grad iznimno bitnom prometnom točkom.

– Kod Bihaćke ulice problem je nastao s tri vlasnika koja ne pristaju na potpisani sporazum, bez obzira na to što je Zadar uknjižen na zemljište. Rješavanjem povezanosti Bihaćke i Splitske problem prometa na tom području bi se u potpunosti riješio, izjavio je gradonačelnik.

Pročelnik Upravnog odjela za EU fondove Šime Erlić imao je glavnu riječ kod zadnjih pet točaka dnevnog reda, a za izdvojiti je bio Sporazum o suradnji na projektu razvoja infrastrukture širokopojasnog pristupa Internetu.

Naime, radi se o projektu koji financira Europa jer želi da širokopojasni pristup Internetu na cijelom svojem području. Ovaj bi Sporazum trebao donijeti Internet na lokacije za koje komercijalno orijentirani operateri nisu zainteresirani. Na planirana područja postavit će se optički kablovi što u prijevodu znači najbrži zamislivi Internet po cijeni 20 milijuna eura. 70% projekta financirat će EU, ostatak operater zainteresiran odabran na natječaju.

– Obnova Kneževe palače, našeg najvrjednijeg europskog projekta odvija se nažalost ispod željene dinamike. Neočekivane situacije usporile su rad, ali sad smo izašli iz faze nepoznanica te bi sve trebalo ići po planu. Preostalo nam je još 8 mjeseci da dovršimo radove. Još se može stići, ali morat ćemo stisnuti još jače, izjavio je Erlić.

Kalmeta je na ove informacije ponudio vlastito rješenje izjavivši – Rok se mora ispoštovati! Ako treba radnici tamo moraju spavati, a i mi ćemo s njima dok god se projekt ne dovrši. Takva su EU pravila, rok se jednostavno mora ispoštovati.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...