Otkriveno preko 1000 metara u Donjoj i 1500 metara novih kanala u Gornjoj Cerovačkoj!

Povodom novih otkrića i predstavljanja projekta “Revitalizacija i valorizacija Cerovačkih špilja” na konferenciji medijima sudjelovali su članovi Speološkog društva Karlovac (SDK) i djelatnici JU PP Velebit.

Projekt se sastoji od obnove nekadašnjeg motela koji će biti pretvoren u prezentacijski centar s popratnim sadržajem, a obnovit će se prijemni dio, pristupne staza do špilja te staze i rasvjete u Špiljama.

Projekt revitalizacije uživa pozitivno mišljenje Ministarstva zaštite okoliša i prirode te Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost, a trenutno je u tijeku rješavanje projektne dokumentacije.

Tijekom 10-godišnjih istraživanja SDK u Donjoj Cerovačkoj špilji otkriveno je više od 1000 m novih kanala. Međutim, najveće otkriće dogodilo se ove godine tijekom speleološkog kampa koji SDK redovito organizira svake godine. U Gornjoj Cerovačkoj špilji pronađen je splet kanala na novoj razini, 100 m dublje od onih do sada poznatih. U ovom trenutku istraženo je više od 1500 m novih kanala, a u tijeku su daljina istraživanja i detaljno kartiranje svih špiljskih kanala. Trenutno je Gornja Cerovačka špilja duljine 2800 m i 17. je po duljini u Hrvatskoj dok je Donja Cerovačka s duljinom oko 4200 m s 18. došla na 11. mjesto najduljih špilja u Hrvatskoj. Tijekom istraživanja postalo je izgledno spajanje Gornje i Donje Cerovačke špilje čime bi se u ovom trenutku dobio sustav dulji od 7 km što bi ih stavilo na 6. mjesto po duljini u Hrvatskoj.

– Želim se zahvaliti SDK-u što su jedini vjerovali da Cerovačke špilje nisu do kraja otkrivene i da kriju još puno tajni. Nekako se u jednom trenutku poklopilo puno pozitivnih radnji oko Cerovačkih špilja od otkrića novih kanala do samog projekta obnove prostora Cerovačkih špilja, istaknuo je Ivan Tomljenović, ravnatelj JU PP Velebit i dao punu podršku SDK-u i nastavku novih istraživanja te se zahvaljuje partnerima na projektu, Ministarstvu zaštite okoliša na pruženoj potpori i suradnji na ovom jedinstvenom lokalitetu.

– Cerovačke špilje predstavljaju najbolji temelj za razvitak gospodarstva na području Gračaca te smo iz toga razloga pokrenuli projekt “Revitalizacije i valorizacije Cerovačkih špilja”. JU PP Velebit u suradnji s Zadarskom županijom, općinom Gračac, Naturom Jaderom i Speleološkim savezom Zagreb je potpisala izjavu i sporazum o partnerstvu. Posebno bi se zahvalio SDK-u na upornom trudu i dugotrajnom radu na Cerovačkim špiljama.  Pri završetku i realizaciji projekta očekujemo povećanje broja posjetitelja te veliki ekonomski poticaj navedenom području, rekao je Mile Milković, projekt koordinator JU PP Velebit.

Medijima se obratio i Neven Ris, predsjednik Speleološkog društva Karlovac, koje već 10 godina provodi sustavna speleološka istraživanja u Cerovačkim špiljama.

-U doglednoj budućnosti nakon obrade svih prikupljenih podataka u planu je nastavak daljnjih istraživanja u suradnji sa PP Velebitom koji nas svih ovih godina prati koliko god je to u mogućnosti. Posebna zahvala ravnatelju PP Velebit, Ivanu Tomljenoviću, glavnom nadzorniku Tomi Rukavini, čuvarima prirode Josipu Frketiću i Vladi Karamarku koji su nam dugi niz godina nesebično pomagali i pomogli u otkrivanju, te Mile Milkoviću, projekt koordinatoru bez čijeg truda i rada ovo sve ne bi bilo moguće. Također posebna zahvala gđi. Mariji Brajković iz Ministarstva zaštite okoliša i prirode koja kroz redovitu obostranu komunikaciju pomaže da se ovaj geomorfološki spomenik zaštiti kako to i zaslužuje, rekao je Ris.

Doc.dr.sc. Neven Bočić, geomorfolog na Geografskom odsjeku PMF-a u Zagrebu, član SDK ističe kako je kompleks Cerovačkih špilja znanstveno-stručnoj javnosti poznat već više od 100 godina, posebno po svojim geomorfološkim i paleontološkim vrijednostima, a nova otkrića od preko 1000 m u Donjoj Cerovačkoj te 1500 m novih kanala u Gornjoj Cerovačkoj koja su ostvarili članovi SDK dodatno naglašavaju njihovu izuzetnu znanstveno-stručnu vrijednost te potrebu revitalizacije i kvalitetnije valorizacije. Poseban značaj Cerovačkih špilja je kada se one pogledaju u širem kontekstu područja Crnopca gdje se nalaze speleološki objekti Kita Gačešina s preko 30 km kanala i jama Munižaba s oko 10 km kanala te mnogi drugi. Tako je u Crnopcu, zajedno s novim otkrićima u Cerovačkim špiljama poznato oko 50 km špiljskih kanala. U Cerovačkim špiljama u tijeku su mnoga znanstvena istraživanja poput geomorfoloških, geoloških i biospeleoloških.

– Posebno su značajna istraživanja paleoklimatoloških podataka zapisanih u sigama te mikroklimatska istraživanja. Veliku arheološku i paleontološku vrijednost Cerovačkih špilja tek treba istražiti. Međutim, važno je napomenuti da se nikakva znanstvena istraživanja ne mogu provoditi bez prethodnih bazičnih speleoloških istraživanja i kartiranja špiljskih kanala. To je dugotrajan i iscrpljujuća zadatak koji obavljaju članovi SDK, zaključio je Bočić.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...