Ovo je 6 namirnica koje najviše uništavaju planet

Hrana koju konzumiramo ima velik utjecaj na organizam, i to je svima jasno, ali jeste li ikada razmišljali o tome kako hrana koju jedete utječe na okoliš? Donosimo vam šest namirnica koje najgore utječu na okoliš.

1. Šećer

Osim što loše utječe na zdravlje, šećer je loš i za planet. Prema podacima World Wildlife Fonda više od 121 zemlje svijeta proizvodi šećer. Godišnje ga se proizvede 145 milijuna tona. Za njegovu prizvodnju potrebne su velike količine vode, mnogo umjetnih gnojiva i velike obradive površine zbog kojih se uništavaju prirodna staništa mnogih vrsta biljaka i životinja.

2. Govedina

Prema podacima UN-a preko 18 posto stakleničkih plinova dolazi od krava. Jedna krava koristi više zemlje, više vode i proizvodi više stakleničkih plinova nego 40 ljudi godišnje. Zbog uzgoja goveda uništeni su milijuni hektara tropskih područja kako bi se zasadila soja i kukuruz koji se koriste kao hrana za krave.

3. Palmino ulje

Palmino ulje je najjeftinije ulje za kuhanje koje postoji. Pogledajte na deklaracije čipsa, žitnih pauhuljica, bombona i krekera i vidjet ćete da je palmino ulje jedan od glavnih sastojaka u proizvodnji ovih namirnica. Da bi se odgovorilo rastućim potrebama za ovim uljem proširuju se plantaže, najčešće na račun stoljetnih tropskih prašuma.

4. Tuna plave peraje

S tunom je jednostavno – ako ju ne prestanemo jesti uskoro je više neće biti. Pretjeran izlov ovu vrstu ribe gura prema izumiranju. Prema nekim izviješćima u prošlom stoljeću izlovljeno je 96 posto ukupne populacije ove ribe.

5. Kava

Prema podacima Međunarodne svjetske organizacije za kavu potreba za ovim napitkom u sljedećih 5 godina narast će za 25 posto. Zbog toga se očekuje još brže širenje plantaža kave koje su ionako ogromne. U uzgoju kave prava opasnost dolaziod masovne upotrebe pesticida, herbicida, fungicida i umjetnih gnojiva koji se u velikim količinama ispiru u tlo.

6. Flaširana voda

Amerikanci godinje iskoriste 50 milijardi plastičnih boca, a reciklira ih se samo 23 posto. To znači da ih 38 milijardi završi na otpadu. A to su podaci koji se odnise samo za SAD, piše Yahoo.com.


Vijesti Antene Zadar slušajte na 97,2 MHz, te online na 972.fm na svaki puni sat od 8 do 16 sati. Slušajte i Jutarnju kroniku radnim danom u 7 sati. Svakako nas pratite i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube. Preuzmite naše aplikacije za iOS i Android uređaje, kako bi vam bili još dostupniji u svakom trenutku.

Jutarnja kronika dostupna je i na svim ovim sjajnim podcast platformama:

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...