Plesna udruga Nimeta organizira radionicu odissi plesa

Plesna udruga Nimeta u Zadru organizira radionicu odissi plesa, jednog od klasičnih indijskih plesova. Radionica će se održati 23. kolovoza od 17 do 21 sat, pod vodstvom Anuradahe Antonije Karuza iz Splita.

Polaznici će se upoznati sa svim aspektima odissi plesa, što uključuje Mudre – geste rukama, osnovne položaje tijela u odissi plesu “Chouka” i Tribhangi” i vježbe s plesnim koracima u ovim položajima, zatim Abineyu – ekspresiju emocija, okrete, upotrebu očiju, glave i vrata u plesu, a u uvodnoj koreografiji sve će ove elemente spojiti u jednu skladnu cjelinu.

Prijave se vrše putem e-mail adrese [email protected] te na broj 091 604 2849 (Mirjam).

 ODISSI
Odissi je jedan od 8 klasičnih indijskih plesova. Dolazi iz pokrajine Orisse smješteni na istočnoj obali Indijskog oceana, preciznije iz grada Jagannath Purija. Tamo se nalazi drevni hram Gospodina Jagannatha gdje se ples izvodio isključivo kao ponuda duboke emocije i ljubavi prema Gospodaru Univerzuma.Izabrane djevojke su od malih nogu bile obučavne ovoj kompleksnoj i neizmjerno gracioznoj umjetnosti . Bile su jako cijenjene u društvu i zvale su se Devidasi .Ples je izišao van zidina hrama tek prije 60-ak godina i cijeli svijet sada ima priliku uživati ljepoti i mističnosti odissi plesa. Odissi predstavlja element vode što znači da se pokreti prelijevaju iz jedne prekrasne poze u drugu u fluidnom kontinuitetu.Gornji dio tijela je izuzetno nježan ,mekan i graciozan i predstavlja žensku energiju dok je donji dio tijela energičan, snažan, čvrst,izuzetno ritmičan i predstavlja mušku energiju.Kad plesač ovlada sa oba principa rezultat je ne zemaljsko očaravajući.
BIOGRAFIJA Anuradha Antonija Karuza se prvi put susreće sa klasičnim indijskim plesom 2010. godine u Indiji nakon što je magistrirala klarinet na Umjetničkoj Akademiji u Splitu.
Iste godine pohađa privatne satove kod renomiranih učitelja odissi plesa Kunjalata Mishre i Pratap Narayana i nakon višemjesečnog intenzivnog rada uspješno polaže prijemni ispit Dance Institute Venunad kalakendra u Indiji.Svake godine provodi 4-5 mjeseci u Indiji intenzivno trenirajući,studirajući i polažući ispite na Akademiji. Za vrijeme boravka u Indiji ostvarila je uspješnu suradnju sa izuzetno cijenjenim klasičnim glazbenicima i plesačima i gostovala je pod vodstvom svojih učitelja na brojnim kulturnim programima u Bengaloru, Rajapuru, Udipuru, Mayapuru, Delhiju,Govardhanu. Ostvarila je i zapažene nastupe na nacionalnim televizijama u Indiji.Upravo je uspješno završila petu godinu i sprema se za plesni doktorat iduće godine. Za vrijeme svog boravka u Hrvatskoj i Europi nastoji približiti ljepotu odissi plesa kroz brojne nastupe, radionice i seminare.2014. godine je oformila plesnu grupu Mohini čiji su članovi njeni studenti i izvela prvi recital klasičnog indijskog plesa u kazalištu u Splitu.Također putuje i gostuje po raznim europskim gradovima kao što su London,Dublin, Galway,Novi Sad, Beograd.
Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...