Poduzetnici otkrili način za zaobilaženje pojedinih plaćanja državi

U tri godine Republika Hrvatska ostala je “kratka” za 700 milijuna kuna nenaplaćenih kazni poduzetnicima za nepodnošenje godišnjih izvještaja FINA-i. Svi podaci poznati su državnim službama, ali one za sada nisu poduzele nikakve napore za naplatu kazni. Na papiru nepodnošenje godišnjeg izvještaja poduzetnika može skupo stajati, budući da se kazne kreću u novčanim iznosima od 10 do 100 tisuća kuna.

Podaci iz 2013. godine govore kako je FINA prijavila 20 tisuća poduzetnika, a zbog trogodišnjeg nepodnošenja potrebnih izvještaja te je godine besplatno ugašeno 7 tisuća tvrtki. Gašenje tvrtke regularnim putem plaća se iznosom od 8 do 20 tisuća kuna, ali ovim prije navedenim postupkom određeni poduzetnici besplatno prekidaju sve svoje poslove, pri tom obično ostavljajući dugove koje je naša spora birokracija nesposobna naplatiti.

Najava novog zakona koji bi trebao smanjiti razinu iznosa za zatvaranje obrta trebao bi riješiti neke probleme, ali to svakako nije konačno rješenje, već se ono treba tražiti u većoj efikasnosti državnih službi.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...