Pojeftinjuju mlijeko i mliječne prerađevine na koje se obračunava povratna naknada

Pojeftinjenje stiže zbog novog Pravilnika o ambalaži, kojim se ukida povratna naknada za te proizvode.

Pravilnik na snagu stupa za dva dana, no jedan trgovački lanac još je prije tri dana snizio cijene stotinjak mliječnih proizvoda, koji imaju oznaku povratne ambalaže.

– Do 20. 8. na računima će još uvijek pisati obavezna naknada za ambalažni otpad, ali mi smo već smanjili cijenu za tih 0,50 kuna na račun vlastite marže. Kasnije od 20.8. kad to postaje zakonski obavezno, mi ćemo ukinuti kompletno tu naknadu za ambalažni otpad, izjavio je član Uprave Spar Hrvatska Danijel Vidiš.

Za sada su pojeftinjenje najavili još Konzum od sutra i Lidl od 20. kolovoza. Novi Pravilnik stiže s više od mjesec dana zakašnjenja. No, građani bi, kaže ministar, trebali uštedjeti oko 30 milijuna kuna.

– Naknada će se smanjiti, to u cijeloj priči iznosi 30 milijuna kuna na godinu toliko će građani manje platiti, ali i proizvođači. Time smanjujemo ukupno s drugim mjerama za 130 milijuna kuna godišnje parafiskalne namete i time rasterećujemo gospodarstvo, izjavio je Mihael Zmajlović.

U isto vrijeme, ukida se naknada za povrat ambalaže pa se 50 lipa uskoro neće dobivati za povrat boca od mlijeka i mliječnih proizvoda. U Zelenoj akciji tvrde zbog toga će se smanjiti recikliranje.

Uvođenjem ove povratne naknade što je jedan od rijetkih primjera pozitivnog gospodarenja otpadom u Hrvatskoj postigli smo to da se otprilike 92 posto ambalažnog otpada reciklira. Na ovaj način kada se izuzima iz svega toga mlijeko i mliječni proizvodi sigurno je da se ti proizvodi neće u ovolikoj mjeri reciklirati nego će biti odbačeni zajedno s ostalim otpadom ili bacanjem u okoliš, rekao je predsjednik Zelene akcije Bernard Ivčić.

– Udio ove ambalaže od mlijeka i mliječnih proizvoda čini tek 11 posto u ukupnoj ambalaži tako da to neće ugroziti u konačnici ciljeve reciklaže koju imamo na nacionalnoj razini, izjavio je Zmajlović.

Zbog  prilagodbe 50 lipa za boce moći će se dobiti natrag još samo do 31. listopada.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...