Prvih 50 godina zadarskog Tornada

Godina 1965. iznimno je bitna godina za svjetsku povijest. Te je godine umro Winston Churchill, prve kopnene snage Sjedinjenih Američkih Država iskrcale su se u Vijetnam, a Nicolae Ceaușescu postaje Glavni tajnik Komunističke partije Rumunjske. U vrijeme tih važnih događaja na razini svijeta pisalo se i jedno od najvažnijih poglavlja povijesti grada Zadra – poglavlje o osnivanju navijačke skupine Tornado.

Tornado je u povijest ostao upisan kao po starosti druga navijačka skupina na ovim prostorima, a od njega je starija jedino splitska Torcida osnovana 1950. godine. Od 1960-ih, a moglo bi se reći i ranije, u Zadru postoji kultura navijanja za naš domaći košarkaški klub. Ta je kultura 1965., osnivanjem Tornada, podignuta na jednu veću razinu koja je samo voljom i prkosom navijača opstala do današnjega dana.

KK Zadar, Tornado, navijači, publika (Foto: Žeminea Čotrić / Antena Zadar)Tornado je osnovan više-manje spontano, a sve je počelo 1960-ih godina i usponom Košarkaškog kluba Zadar u kvaliteti. O snazi navijanja tih godina govori činjenica da su kultne Jazine s kapacitetom predviđenim za tri tisuće posjetitelja često u vrijeme utakmice primale i preko sedam tisuća ljudi. Ipak, 1965. godine, u godini kada je Košarkaški klub Zadar osvojio svoju prvu titulu prvaka Jugoslavije, Jazine uopće nisu ni postojale već je taj hram košarke izgrađen tek 1967. godine.

Navijačka skupina Tornado je tako je začeta na otvorenome, budući da su klub građani uglavnom pratili iz obližnjeg parka, s bedema, s bilo kakve uzvišene točke s koje je pucao pogled na teren na kojemu se branila plavo-bijela boja. Utakmicu posljednjeg kola košarkaškog prvenstva pratilo je više navijača izvan igrališta nego unutar njega i to je bio događaj koji je obilježio konačno stvaranje Tornada.  Za mnoge osvajanje titule prvaka Jugoslavije nije bila samo sportska pobjeda, već i pobjeda protiv političkog režima koji je Zadar uvijek stavljao u podređeni položaj, a Zadrani su borbu protiv tog režima nastavili upravo kroz Tornado organiziranim navijanjem koje je često koketiralo s hrvatskim patriotizmom, nečim strogo zabranjenim u bivšoj Jugoslaviji.

Tornado Zadar (Foto: Ivan Katalinić / Antena Zadar)KK Zadar kao klub varirao je u kvaliteti tokom godina, ali potpora navijača, ponajprije onih organiziranih u sklopu Tornada, nije opadala. Kroz cijelo razdoblje trajanja Jugoslavije na najvišoj se razini ginulo za klub i njegove boje, figurativno, ali na žalost i doslovno, budući da su brojni članovi Tornada zbog tragičnog raspada te iste Jugoslavije poginuli u obrani Zadra i Hrvatske. Njihovoj žrtvi svjedoči spomen ploča na južnoj tribini Jazina, postavljena 9. listopada 1995. godine, na 65. obljetnicu košarke u Hrvatskoj i 30. rođendan Tornada.

U slobodnoj je Hrvatskoj zadarski Tornado osim po i dalje vatrenom navijanju možda najveći dojam ostavio akcijom „Kupi ulaznicu, ne idi na utakmicu“. Naime, KK Zadar bio je kažnjen radi ponašanja navijača na prethodnoj utakmici, a Tornado je odlučio pripomoći otplati kazne Hrvatskom košarkaškom savezu prikupljanjem novca ovom akcijom. Između 25 i 30 tisuća navijača Zadra naguralo se oko Jazina i navijalo za Zadar koji je toga dana utakmicu protiv Cibone ipak izgubio, ostavivši Zagrepčanima „gušt“ proslave titule prvaka u praznoj dvorani. S druge strane, duh zajedništva Zadrana na taj je dan bio važniji i jači od bilo kakve titule prvaka.

Navijanje, košarka, Tornado, navijačU razdoblju od 2000.-ih došlo je do brojnih promjena u samoj strukturi Tornada te se navijačka skupina nije dobro snašla nakon odlaska svima nama dobro poznatih predvodnika skupine Borisa Marina i Marka Butića. Tek nakon nekog vremena i uz pomoć mladih entuzijasta Tornado se ponovno uspio organizirati, a navijanje za Zadar ponovno vratiti na nekadašnju razinu.

Sutra će zadarski Tornado obilježiti svoj 50. rođendan, odnosno 50 godina otkako je KK Zadar osvojio prvu titulu prvaka države, a najavljena je najveća fešta ikada viđena u gradu i šire. Na nju su pozvani svi Zadrani, ali i žitelji okolnih mjesta te svi navijači Zadra gdje god se nalazili. Bakljada, vatromet te nastupi pjevača, klapa i bendova bit će održani na Forumu s početkom u 20 sati. Na video zidu ispred Donata prikazivat će se detalji iz košarkaške povijesti Zadra, očekuje se nastup mažoretkinja iz Pakoštana, Saljska Tovareća mužika, zvuk zvona svih crkava na poluotoku te nastup akrobatske letačke skupine Krila Oluje. U svakom slučaju bit će to spektakl koji će obilježiti novo poglavlje povijesti Tornada koji je već 50 godina utkan u povijest grada Zadra.

VAŽNA OBAVIJEST:
Sutrašnja proslava prebačena je na utorak, 18. kolovoza, radi vremenskih neprilika koje bi onemogućile provedbu većine programa.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...