Cestitka_Uskrs

Puno je razloga za uživanje u ovom ukusnom voću

Puno je razloga za uživanje u ovom ukusnom i mirisnom voću.

Znate li da su marelice jedan od najbogatijih prirodnih izvora vitamina A, C, B kompleksa, kalija i beta-karotena?

Nutrijenti iz marelice blagotvorno djeluju na srce i oči, a biljna vlakna štite od bolesti. Na zdravlje srca izuzetno povoljan efekt ima visok sadržaj beta-karotena i likopena koji štite LDL kolesterol od oksidacije.

Marelice pomažu kod suhoće grla i ždrijela, umora i poteškoća u koncentraciji, a povoljno utječu na probavu, snažan su antioksidans i poboljšavaju vid.

Konzumiranje marelica preporučuje se anemičnim osobama zbog visokog sadržaja željeza. Svježi sok od marelica koristi se kao lijek kod groznice i kožnih bolesti, rashlađuje i ubrzava eliminaciju otpadnih materija varenja. Povoljno djeluje na kožu pa marelice jedite ako patite od ekcema ili opekotina. Ovo slasno voće prepuno je vitamina B 17 amigdalin koji pomaže u borbi protiv raka jer uništava ćelije raka i pomaže u prevenciji njegove pojave.

Neka istraživanja pokazala su i da marelice poboljšavaju rad mozga i da su važne za intelektualni rad. Djelovanje folne kiseline te bogatstvo kobalta i bakra u marelici čine je idealnim voćem za slabokrvne ljude. Trudnice pak ne bi smjele jesti pretjerane količine marelica zbog visokog sadržaja bakra.

Vitamin B17 koristi se kao glavna terapija oboljelih od raka u klinikama širom svijeta pored ostalih netoksičnih lijekova i odgovarajućeg načina prehrane.

Osim toga, sjeme marelice bogato je proteinima i esencijalnim masnim kiselinama, koristi se u kozmetičkoj industriji u preparatima namijenjenim suhoj, starijoj i naboranoj koži.

Trebate li još koji razlog da uživate u marelicama?

Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...