Slovenski ministar poljoprivrede strahuje od hrvatskih proizvoda

Dejan Židan, slovenski ministar poljoprivrede, istaknuo je da su investicije hrvatskih kompanija u Sloveniju štetne za njihove nacionalne interese. Poseban je naglasak stavljen na opasnost Agrokora koji je kupio Mercator i Podravke koja je pribavila ljubljansku tvrtku Žito.

– Trgovina je ključna karika u prehrambenom lancu, a Mercator je sada postao instrument za prodor hrvatskih proizvoda na slovensko tržište, izjavio je Židan

Što se tiče Podravke, Židan je istaknuo da kod kupovine Žita problematičan način na koji je Podravka pribavila tu tvrtku, budući da joj je pomogla država – Hrvatska će to morati pojasniti Europskoj komisiji jer se možda radi o nedopuštenoj državnoj pomoći koja je u Europskoj Uniji zabranjena.

Slovenci sumnjaju da je Hrvatska do akvizicija u Sloveniji došla uz pomoć nezakonito stečenih obavještajnih informacija, a da je strah Slovenaca od naše izvozne moći opravdan govori činjenica da je izvoz hrane iz Hrvatske u Sloveniju prošle godine povećan gotovo za 50 posto.


Vijesti Antene Zadar slušajte na 97,2 MHz, te online na 972.fm na svaki puni sat od 8 do 16 sati. Slušajte i Jutarnju kroniku radnim danom u 7 sati. Svakako nas pratite i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube. Ne zaboravite i preuzeti našu aplikaciju za iOS i Android uređaje, kako bi vam bili još dostupniji u svakom trenutku.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...