Slučaj Doris Pinčić: Tko je što rekao?

Četiri dana nakon objave kolumne u kojoj je glumica Doris Pinčić Rogoznica, svjesna negativnih komenatra koji će uslijediti, opisala svoje metode odgoja jedoipolgodišnjeg sina Donata, koje uključuju i poneki udarac po guzi, bura se ne stišava. Oglasili su se mnogi, od udruge Roda, dječje pravobraniteljice pa do supruga zadarske glumice. Doris zasad šuti, no svi bi htjeli znati što ju je nagnalo na takav čin.

Glumica i radijska voditeljica Doris Pinčić-Rogoznica prije tri dana priznala je u svojoj kolumni na Klokanica.hr da odgoj djeteta nije nimalo lagan posao, pa i ona sama ponekad pribjegne tome da svog jednoipolgodišnjeg sina Donata udari po guzi, a jednom je kazna bila i zatvaranje u sobu na 20 minuta. Kao što je sama naglasila u kolumni, napisala je to ‘svjesna posljedica i negativnih komenatra koji će uslijediti’. Ono što je uslijedilo nadmašilo je njezina očekivanja, ovakvoj buri Doris se zasigurno nije nadala pišući rečenice o svom majčinskom iskustvu, javlja Tportal.

– Ja sam Doris i udarila sam svoje dijete po guzi. Očekujem nakon ove rečenice hordu nezadovoljnih komentara i udruge raznih opisa na mojoj adresi. Nisam zagovornik bilo koje vrste nasilja u životu, a kamoli prema djeci, ali da, po prvi puta svom sinu dala sam po guzi, nakon što sam na sve lijepe načine šaljuci mu pozitivnu energiju i leptiriće na uši, pokušala objasniti da ne može uništavati stvari kad mu padne na pamet pa je on nakon svega toga ipak iz sve snage bacio sve sa stola. Općenito, imam dojam da smo danas od odgoja napravili znanstvenu fantastiku pa da stvaramo male mimoze koje odgajamo u svijetu duga, leptira i slonića koji prde (ispričavam se na izrazu) maslačke. Batina nije izašla iz raja, nije mu ni bila blizu, ali u tom raju u kojem je nema ipak postoje određena pravila da bi stvari funkcionirale i bile rajski ugodne i upravo zato poprilično sam sigurna da ovo nije bio zadnji udarac po guzi, a vi me tužite telefonu koje god boje želite, poručila je Doris.

Na ispovijest mlade glumice oglasila se i dječja pravobraniteljica Ivane Milas Klarić:

Svaki postupak kojem je svrha namjerno nanošenje boli djetetu smatra se nasiljem nad djetetom i zabranjen je našim propisima. Nažalost, u Hrvatskoj je tjelesno kažnjavanje još uvijek široko prihvaćeno kao „odgojni“ postupak, koji je u obitelji barem jednom doživjelo više od dvije trećine djece, prema istraživanjima. Naročito je rašireno takozvano „blago“ tjelesno kažnjavanje, kao što su pljuska po licu ili udarac po stražnjici, što mnogi roditelji ne doživljavaju kao nasilje već kao „odgoj“ ili jednostavno priznaju da su izgubili kontrolu nad sobom.U svakom ovakvom slučaju ima mjesta za djelovanje institucija kojima je posao štititi djecu, pa i u ovakvom slučaju ima mjesta za postupanje centra za socijalnu skrb, navodi pravobraniteljica.

A reagirala je i udruga Roda koja ošto osuđuje takav odgojni čin hrvatske glumice i radijske voditeljice:

– Sama činjenica da je kolumna ovakvog sadržaja javno objavljena na nekom portalu, ukazuje na to kakav je prevladavajući stav o fizičkom kažnjavanju djece u našem društvu i o djeci kao članovima društva, općenito. Stav uredništva i autorice, koja najavljuje da će i dalje koristiti zakonom zabranjenu metodu discipliniranja, te brojne reakcije odobravanja od strane čitatelja jasno pokazuju da djecu većina odraslih ne prihvaća kao ravnopravne članove društva, one koji imaju pravo na očuvanje fizičkog integriteta i na pristup koji ih poštuje kao osobe, stoji u priopćenju RODA-e.

Upravo zbog svijesti o položaju djece u društvu danas (podsjeća nas na položaj žena u ne tako davnoj prošlosti), žalosti nas da trenutak roditeljske nemoći i frustracije nije iskorišten kao prilika za edukaciju o alternativama fizičkom kažnjavanju, o ljudskosti situacije u kojoj je roditelj reagirao iz ljutnje, uviđa da je pogrešno reagirao i povrijedio dijete (udarcem i izoliranjem) i obvezuje se svjesno promijeniti štetne obrasce u odgoju djeteta. To je put kojim društvo postaje bolje za sve nas, rekla je Jasena Knez Radolović, glavna urednica Rodina portala i programska koordinatorica udruge RODA – Roditelji u akciji.

Kritike koje su upućene Doris vrlo su uzrujale njezinog supruga Borisa Rogoznicu koji se oglasio na svom Facebook profilu:

Treći dan za redom, laži, klevete i obmane… sve što mogu reci draga moja Doris Pinčić Rogoznica je: zato i jesi tu gdje jesi, tamo gdje ih nije mnogo stiglo i ostalo… zato što se s ovim mozes nositi. Da, jako ste povrijedili moju suprugu, stavili ste joj sol na najbolniju ranu, šutnuli ste čovjeka na podu, pregazili ste leš i nastavljate, ponosite li se s time…???, napisao je Boris.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...