Stephen Hawking tvrdi da su crne rupe samo prolaz u drugi svemir

Svemirski putnici koji bi upali u crnu rupu mogli bi kroz nju proći i najvjerojatnije doći do nekog drugog univerzuma. Ne bi se više mogli vratiti u svoj, ali bi zato došli na neko drugo mjesto, tvrdi poznati fizičar Stephen Hawking.

Zapravo, crne rupe i nisu tako ‘crne’ kao što se ranije mislilo i možda su prolazi u neke druge univerzume.

‘Postojanje alternativnih realnosti je vrlo moguće’, rekao je Hawking na konferenciji u Stockholmu a prenosi Independent.

‘Rupa bi trebala biti velika, a ukoliko bi se rotirala, mogla bi biti prolaz u drugi svemir. Ipak, povratak u naš svemir ne bi više bio moguć. Zato se nikad ne bih usudio to probati, iako bih rado putovao svemirom’, našalio se Hawking.

Njegova najnovija teorija je pokušaj odgovora na pitanje koje dugo muči fizičare – što se događa s premetima koji prođu kroz onaj dio horizonta s kojeg se čak niti svjetlosna zraka ne može vratiti.

Informacije o takvom objektu moraju biti sačuvane, vjeruju znanstvenici, čak i ako iščezne u crnoj rupi, ali što se s njim događa dalje predmet je nagađanja.

Hawking sada izlaže teoriju prema kojoj bi informacija mogla biti sačuvana na granici crne rupe – na horizontu događaja. To znači da nikad ne prolazi kroz rupu, ali se i ne vraća nazad u svemir.

‘Ako upadnete u crnu rupu, ne odustajte’, rekao je on publici u Stockholmu.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...